© Thomson Reuters Foundation / Nura Ali
Nieuws

Hoe India de grootste bevolking ter wereld bespioneert

De Indiase overheid houdt haar bevolking in de gaten met een doorgedreven digitalisering en de monitoring van online gedrag. Dat heeft schendingen van de privacy tot gevolg.
© Air National Guard/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

VN-rapporteur: strijd tegen terreur misbruikt om spyware en drones te promoten

Digitale technologieën om terreur te bestrijden worden misbruikt voor mensenrechtenschendingen in verschillende delen van de wereld. Dat heeft de speciale VN-rapporteur inzake Mensenrechten en Contraterrorisme gezegd voor de Mensenrechtenraad.
© Reuters / Cathal McNaughton - Beeldbewerking Inge D’haen
Interview

Kan ook vrede viraal gaan op sociale media?

Informatieoorlogen op platformen zoals Facebook, WhatsApp en Twitter lijken al jaren te woeden. Die monden helaas ook uit in écht geweld, van de bestorming van het Amerikaanse Congres tot rellen in Oost-Congo. Maar: er wordt net zo goed gewerkt aan digitale vrede.
Christian Pfeiffer / pexels.com
Nieuws

Nooit eerder zo weinig ijs rond Antarctica

Het zee-ijs op Antarctica mat op 21 februari amper 1,79 miljoen vierkante kilometer. Dat is het laagste cijfer sinds het begin van de metingen.
Coworker2016 / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Pandemie creëert jobkansen voor de Indiase jeugd

Covid-19 heeft in India ook positieve veranderingen teweeggebracht: coworking geraakte er tijdens de pandemie stevig ingeburgerd, en daar profiteren jongeren nu volop van.
Markus Kammermann / Pixabay
Nieuws

Artificiële intelligentie voorspelt 2 graden opwarming, zelfs met lage uitstoot

Artificiële intelligentie levert nieuw bewijs dat onze planeet meer dan 1,5 graad zal opwarmen in de komende vijftien jaar. Zelfs indien we een pak minder gaan uitstoten, is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat ook de drempel van 2 graden overschreden wordt.
Jean-Marc Ferré / UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
Analyse

Drones: levensreddend of levensbedreigend?

Drones worden wereldwijd steeds vaker ingezet in humanitaire, levensreddende operaties. Maar mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties waarschuwen dat het gebruik van deze technologie in oorlogssituaties niet de juiste kant op gaat.
Travis Wise (CC BY 2.0)
Nieuws

Effect van schoolsluitingen zal nog decennia voelbaar zijn

Het effect van de schoolsluitingen tijdens de coronapandemie kan jaren later de vaardigheden van volwassen mensen nog beïnvloeden. Een nieuwe studie schat de impact daarvan in tot 2050.
Darafsh / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
Nieuws

Technologie speelt sleutelrol bij Iraanse protesten - zowel voor politie als voor demonstranten

Demonstranten in Iran gebruiken crowdsourced-apps en encryptie om de oproerpolitie te ontwijken. Maar ook de Iraanse overheid zet technologie in om zijn greep op de bevolking te verstevigen. ‘De demonstranten zijn zich niet bewust van de risico’s.’
Pixabay
Nieuws

Bitcoin wordt niet groener, integendeel

De ecologische voetafdruk van Bitcoin is sinds 2016 flink toegenomen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De cryptomunt creëert soms meer schade dan hij zelf waard is.
©  Bing Guan / Reuters
Nieuws

Iran gebruikt gezichtsherkenning om activisten op te sporen

Overal in Iran zijn protesten uitgebroken nadat een vrouw overleed die door de zedenpolitie werd vastgehouden wegens ‘ongepaste kledij’. Activisten waarschuwen dat de repressie alleen maar harder wordt, nu de overheid gezichtsherkenning inzet om overtreders te betrappen.
© Reuters
Nieuws

Libanon zakt verder weg: amper internet, noodnummers en zelfmoordlijn onbereikbaar

Libanon verkeert in zwaar weer met stijgende voedsel- en brandstofprijzen, gebrekkige toegang tot elektriciteit en een munt die elke dag minder waard is. Nu lopen de Libanezen het risico om nog twee essentiële zaken te verliezen: internet en mobiele telefonie.  

Pagina's