© Jawad Rhalib
Film

De cultuurstrijd in moslimlanden is niet te herleiden tot een simpel wij en zij

De documentaire "When Arabs Danced" klaagt de grote grip van moslimfundamentalisme op de vrijheden in moslimsamenlevingen aan, maar gaat voorbij aan de complexiteit ervan vervalt snel in clichés.
© Baram Maaruf
Reportage

Kairouan, of het netwerk achter de Tunesische verdachte van de aanslag in Berlijn

Anis Amri, de vermoedelijke dader van de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn, zou afkomstig zijn uit Kairouan. Jihadi-salafisten riepen deze eeuwenoude Tunesische stad uit tot hoofdstad van een islamitische staat. Ook de schutter die op het strand van Sousse in 2015 38 hotelgasten vermoordde, radicaliseerde er. Montasser AlDe'e ...
Hisham Allam
Nieuws

Egypte stemt voor of tegen Moslimbroederschap

In het referendum vandaag en morgen stemmen de Egyptenaren niet enkel over een nieuwe grondwet, maar vooral over de legitimiteit van de huidige machthebbers en het lot van de Moslimbroederschap, zeggen waarnemers.
Karlos Zurutuza/IPS
Opinie

"Libië ruilt idealen van de revolutie in voor fatwa's"

Libië is op weg een tweede Afghanistan te worden als het gaat om vrouwenrechten, zegt Aicha Almagrabi, een Libische schrijfster en vrouwenrechtenactiviste. Persagentschap IPS sprak met haar in Tripoli.
CC EEAS
Analyse

Sektarische slachting in Egypte: Morsi's verantwoordelijkheid

Zondagavond 23 juni 2013 werden er in het dorp Zawiya Abu Musalem nabij Gizeh in de Egyptische hoofdstad Cairo vier sjiitische Egyptenaren door een menigte van meer dan drieduizend dorpelingen uit hun huis gesleurd en brutaal vermoord. Volgens Samme Dick, arabist en stagiair op de Belgische ambassade in Caïro, is dit geen alleenstaand incident maar ...
Nieuws

Sektarisch geweld flakkert op in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro nemen de spanningen toe tussen moslims en koptische christenen. Bij confrontaties zijn de voorbije weken minstens tien doden gevallen.
Nieuws

Tunesië exporteert jihadisten

Tunesische families vrezen avondlijke telefoontjes of geklop op hun deur. Ze zijn bang dat het een boodschapper is om te vertellen dat hun zonen het land uit zijn om mee de jihad uit te dragen in Syrië.
Nieuws

Egyptische Islamisten liggen overhoop met elkaar

De Moslimbroederschap en de ultraconservatieve Salafisten in Egypte vechten hun meningsverschillen steeds meer in de openbaarheid uit. De ruzie wordt heviger in aanloop naar de parlementsverkiezingen.
Dennixo
Nieuws

Christenen opgejaagd wild in Libië

De christenen in Libië voelen zich bedreigd sinds het Kaddhafi-regime omvergeworpen is. De bevolkingsgroep vormt een kleine minderheid in het Noord-Afrikaanse moslim land. Verschillende vooraanstaande geestelijken uitten hun bezorgdheid na een reeks incidenten de afgelopen maanden. 'De situatie is kritiek', zegt Martinelli, een van d ...
IPS/Rebecca Murray
Nieuws

Flagrante genderongelijkheid in Jemen

Ondanks de politieke Nationale Dialoog die de gemoederen in Jemen moet bedaren, worden vrouwen geconfronteerd met een muur van discriminatie en weinig welwillendheid om hen meer rechten te geven.   
IPS/Cam McGrath
Nieuws

Islamistische moraalpolitie slaat toe in Egypte

Terwijl in Egypte nog gediscussieerd wordt over de invloed van de islamitische shariawetgeving op de nieuwe grondwet, voeren sommige extremisten op straat al hun eigen wetten in. In de afgelopen maanden vielen ze moslims en christenen lastig die in hun ogen de islamitische wet overtraden.
Bie Vancraeynest
Opinie

Cinema Rif

Wat doet een mens op een regenachtige avond in Tanger? Die mysterieuze stad aan het uiterste einde van het Afrikaanse continent waar je op een heldere dag Europa haast lijkt te kunnen aanraken. Waar een nostalgicus niet weet naar welke vergane glorie eerst gekeken? Een mens gaat een film bekijken in de Cinemathèque in de voormalige Cinema Rif!

Pagina's