© Jep Stockmans
Wereldblog

Religie boomt in “seculier” Ethiopië

Ondanks de extensieve pogingen van de regering om de Ethiopische bevolking en publieke ruimte te seculariseren is religie sterker als ooit. Moslims en christenen beleven hun religie op een alomvattende wijze. Religie is deel van de alledaagse beleving en er zijn geen tekenen van grootschalige verandering op dit vlak. De regering poogde seculariseri ...
© Goele Drijkoningen
Wereldblog

Over godsdiensten en samenlevingsvormen: minder opinie en meer observatie

Bij het wakker worden vanochtend, na het lezen van een opiniestuk en tijdens het nadenken over mijn eigen kleine schrijven, leek het me een goed idee om eens geen uitgesproken mening te hebben. Voor mensen, zoals ikzelf, die altijd wel ergens het standpunt van de ander kunnen begrijpen en hun eigen mening nuanceren is dat een geruststellende gedach ...
©Jennifer da Paixão
Wereldblog

Invasie van het schaap!

Weken aan een stuk voel je dat het grootste feest van de moslims in de maak is. In de stad kom je herders tegen met grazende schapen. Op de markt zijn vrouwen druk in de weer met het kopen van stoffen en valse haren. 'Coiffeurs' en 'tailleurs' doen overuren! Er is maar één ding waar iedereen aan denkt en 2 dagen voor en 2 dagen na rond plant: 'TABA ...
© Jade Hoornaert
Wereldblog

Op hoop van zegen: ontmoeting met icoon van Zuid-Afrika Desmond Tutu

Een stiekeme droom, waarvan ik dacht dat ze nooit werkelijkheid zou worden, kwam uit. En hoe. Beschrijving van mijn ontmoeting met aartsbisschop emeritus Desmond Tutu. 
© Jennifer da Paixão
Wereldblog

Het leven van een talibé: een les in nederigheid of pure uitbuiting?

Op elke straathoek kom je ze tegen een groepje, blootvoetse kinderen met vuile en gescheurde kleren die grote tomatenblikken rondsleuren. Het zijn talibés - het woord leerling in de lokale taal Wolof- die voor een maraboet (hun geestelijke leider) de straten afschuimen op zoek naar geld of eten. Gaat het hier om een les in nederigheid of is dit&nbs ...
© Ivan Godfroid
Wereldblog

President Mukwege?

Speculaties over de kandidatuur van Dr. Mukwege voor het hoogste ambt in Congo worden alsmaar intenser. Zal hij ook die stap zetten?
© Joy-Anne Goodnough
Wereldblog

Over goddelijk zout en christelijke vinaigrette

Over dit bloedmooie land waar de kleuren zo vol zijn, maar wit ook helwit en zwart diepzwart, hangt een goddelijke dimensie. We verblijven hier in het gezelschap van Our Holy Father, hij woont op elke straathoek en schemert tussen de lijntjes.
© Ivan Godfroid
Wereldblog

God zal je helpen

Om een ingewikkelde administratieve patstelling op te lossen, is beroep doen op God de beste oplossing. Zo werd me in Afrika toch verzekerd.
© Idalie Vandamme
Wereldblog

Home and away in Kaapstad

Over een verwarrende decembermaand door de wissel der tradities en seizoenen.
© MO*/Alexandre Popowycz
Wereldblog

Het verterende vuur als buur in Congo

Je zal maar verhuizen in Kinshasa. Prijs, kwaliteit en ligging van de woonst zijn uiteraard van tel. Maar zelfs als je denkt alle factoren in rekening te hebben gebracht, kan de eerste nacht in je nieuwe stek verrassend zijn.
© MO* / Elke Seghers
Wereldblog

Op de zevende dag danst men in Namibië

In Namibië leeft de kerk. Waar een kerkdienst bijwonen voor de meeste Belgen geen gewoonte meer is, ervaart men het hier als een belangrijke en populaire activiteit. Omdat ik nu verblijf bij een familie in Rundu, bracht ook ik afgelopen zondagvoormiddag door in het Huis van God.
© Willemjan Vandenplas
Wereldblog

De Vrije Markt van de duiveluitdrijvingen in Congo

De kindheksen komen niet onmiddellijk op straat terecht. Vaak zoeken familieleden hun heil in zogenaamde charlatans of sekten die zich in geloofsgemeenschappen op houden. Dit zijn charlatans die aan lucratieve duiveluitdrijvingen doen die vaak ontaarden in geweld ten aan zien van het kind.

Pagina's