Dimitris Siskopoulos (CC BY 2.0)
Opinie

‘Diepzeemijnbouw toestaan zou een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld verwoesten’

Bedrijven staan te popelen om de oceaanbodem om te ploegen om kostbare ertsen te winnen, maar de weerstand tegen de nieuwe industrie groeit. Diepzeemijnbouw kan immers ernstige gevolgen hebben voor mens en planeet, schrijven Daniela Fernandez en Matthew Gianni van de Deep Sea Conservation Coalition.
World Bank / Grant Ellis (CC BY-NC-ND 2.0)
Opinie

‘We moeten gezamenlijke oplossingen vinden voor onze gemeenschappelijke uitdagingen’

De wereld telt vandaag 8 miljard mensen, maar wordt geconfronteerd met grote uitdagingen en sterke verdeeldheid. VN-secretaris-generaal António Guterres roept de wereldleiders op om dringend werk te maken van oplossingen die de verdeeldheid overbruggen en het vertrouwen herstellen.
Pexels / Chris LeBoutillier (CC0)
Opinie

‘Tijd rekken om de klimaatverandering een halt toe te roepen is niet meer aan de orde’

‘Onze planeet is in crisis, dus tijd rekken om de klimaatverandering een halt toe te roepen is niet meer aan de orde’, zegt klimaatwetenschapper Andrew King. Hij hoopt dat de wereldleiders doordrongen zijn van deze realiteit als ze zondag aanschuiven aan de COP27-onderhandelingstafel in Egypte. 
Mario Goebbels / Flcikr (CC BY-SA 2.0)
Opinie

‘Ze kunnen ons toch niet allemaal voor de rechter slepen?’

‘Het gebeurt niet elke dag dat academici te horen krijgen dat ze de wet dreigen te overtreden als ze fundamentele wetenschappelijke feiten benoemen.’ Maar dat was wel wat Thomas Hale, expert Klimaatbeleid aan de universiteit van Oxford, overkwam. ‘De regelgeving moet veranderen&r ...
© Franz Chávez / IPS
Opinie

‘In Somalië heeft een baby 20 keer meer kans om te sterven dan een kind in Brussel of Londen’

De kans dat een kind sterft voor z’n vijfde verjaardag is wereldwijd aanzienlijk gedaald. Toch zijn er nog landen waar kinderen acht, achttien of zelfs twintig keer meer kans hebben om vroeg te sterven, zegt demograaf Joseph Chamie. 
© Kiara Worth/IISD/ENB
Opinie

Duurzame ontwikkelingsdoelen: ‘Er is niets veranderd waar het ertoe doet’

De ambitieuze duurzame ontwikkelingsdoelen die 193 landen zich hebben gesteld in 2015 blijven dode letter, schrijft Frank Biermann, hoogleraar Global Sustainability Governance aan de Universiteit van Utrecht. Hij heeft een grootschalig onderzoek geleid naar de impact van de zogenaamde sdg’s. 
EU (CC BY-ND 2.0)
Opinie

‘Traditionele kennis en landbeheer is essentieel voor het oplossen van de klimaatcrisis’

In Tsjaad geeft een traditionele manier van leven ruimte aan de natuur om zich te herstellen. 'Wanneer wij een stuk land verlaten, is het vruchtbaarder dan voorheen dankzij onze voorouderlijke agro-ecologische praktijken', zegt Hindou Oumarou Ibrahim.
The Climate Group (CC BY-NC-SA 2.0)
Opinie

‘Naarmate de klimaatwetenschap beter wordt, is het vooruitzicht steeds meer ontnuchterend’

Maandag verschijnt het langverwachte nieuwe rapport van het Wetenschappelijke VN-klimaatpanel (IPCC), dat de laatste wetenschappelijke kennis rond de klimaatverandering bundelt. Wat kunnen we verwachten? Klimaatexpert Alex Crawford ziet vijf belangrijke aandachtspunten.
Ivan Radic (CC BY 2.0)
Opinie

‘De Duurzame Ontwikkelingsdoelen zitten in het slop door corona’

‘De Duurzame Ontwikkelingsdoelen (sdg's) bereiken in 2030 is zo goed als onmogelijk, dat maakt het verwoestende effect van COVID-19 duidelijk.’ Dat stelt professor Internationale communicatie en Communicatie voor sociale verandering Jan Servaes in een opinie.
David Monniau / Wikimedia (CC BY-SA 3.0)
Opinie

‘En voor u, mevrouw, een regenboogspoeling?’

Pieter Leenknegt maakt de balans op van vijf jaar Duurzame Ontwikkelingsdoelen (sdg’s) en de daaraan verbonden Agenda 2030 voor duurzaamheid. Het grootste gevaar komt volgens hem van 'regenboogspoeling': wanneer staten en bedrijven de sdg's enkel gaan toepassen voor de schone schijn.
Jessica Howard (CC BY-NC 2.0)
Opinie

‘Vrede sluiten met de natuur is mogelijk, als we nu beginnen’

‘Onze ecologische, sociale en economische uitdagingen zijn met elkaar verbonden. Ze moeten samen worden aangepakt..’ Dat schrijft Inger Andersen, uitvoerend directeur van het Milieuprogramma van de Verenigde Naties.
© Iratxe Álvarez
Opinie

‘De groei van het bruto binnenlands product zegt niets over het geluk van mensen’

De coronacrisis heeft ons weer doen beseffen hoe cruciaal het is om te kunnen terugvallen op sterke sociale systemen. Het dertigste Human Development Report vraagt dan ook expliciet om niét te kiezen tussen mensen en bomen, maar voor een gemeenschappelijke toekomst, schrijft Meryame Kitir.

Pagina's