CC0
Zeronaut

Hoog tijd om de depressieve scholen op te fleuren

Een groene schoolomgeving is goedkoper en beter dan rilatine, aldus landschapsarchitect Louis De Jaeger. Hij pleit ervoor om de betonnen bunkers waar we kinderen tot hun achttien naartoe sturen op te fleuren. ‘Een gezonde en robuuste maatschappij start bij de allerjongsten, het is aan ons om hen de ideale omgeving te geven om zich te ontplooien.’ ...
© Tijs De Geyndt
Zeronaut

IJsfabrikant Ben & Jerry's toont dat je winst kan maken met eerlijke handel

De Amerikaanse ijsfabrikant Ben & Jerry's positioneert zich op de markt als een buitenbeentje. Winst is vanzelfsprekend een belangrijk doel, maar is slechts één aspect van de driedelige bedrijfsmissie: zo fair mogelijk het beste ijsje maken, duurzame financiële groei realiseren én de sociale missie respecteren.
© Bert De Wel
Zeronaut

Levert COP23 ons waardige jobs op een bloeiende planeet?

In Bonn vindt op dit moment de jaarlijkse klimaattop van de VN  plaats. Honderden onderhandelaars waaronder overheden, bedrijven, vakbonden, milieuorganisaties en wetenschappers zitten er rond de tafel om de gemaakte beloftes uit het akkoord van Parijs (2015) om te zetten in concrete initiatieven en afspraken. 
© Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne (INDSE)
Zeronaut

Leerlingen leren duurzame gewoontes op school

Jong geleerd is oud gedaan. Dat principe lijkt ook Institut Notre-Dame Séminaire Bastogne (INDSé), een duurzame school te Bastogne, in haar tweede en derde graad toe te passen. De school zet dan ook sterk in op duurzaamheid en probeert hierbij ook haar leerlingen te sensibiliseren rond dit actuele thema.
© Jonathan Debeer (iso800.be)
Zeronaut

Steinerscholen, tikkeltje anders, ook tikkeltje beter?

Steinerscholen doen het altijd een tikkeltje “anders”. Maar als dat betekent dat ze hun leerlingen aanleren om ecologisch te bouwen, dan is “anders” zeker en vast “beter”.
(CC0)
Zeronaut

Geen dumpgerief voor Moederdag

Dat ouders de notie duurzaamheid moeten overdragen aan hun kinderen, en dat onze kinderen het zullen moeten waarmaken als we willen dat onze economie het overleeft, dat is eigenlijk geen punt van discussie meer. Een echte verbinding met het dagelijkse leven maken, dat ligt moeilijker.
barbara w (CC BY 2.0)
Zeronaut

Pleidooi voor meer verwondering in opvoeding en onderwijs

Volgens mij zijn we in het hele debat over de rol en invulling van onderwijs iets fundamenteels over het hoofd aan het zien. Bij deze mijn pleidooi voor verwondering. Noem het gerust mijn goede voornemens als papa naar mijn kinderen toe voor 2017 en daarna.
Zeronaut

Worden de 17 nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen gehaald tegen eind 2030?

Binnenkort, van 25 tot 27 september, worden op de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York 17 vernieuwde en Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s), met 169 streefcijfers en indicatoren, officiëel geadopteerd. Maar wat is er nodig om de ontwikkelingsdoelen ook echt te realiseren?
Zeronaut

Game changer? Tesla stelt megabatterijen voor

Major new Tesla product line – not a car – will be unveiled at our Hawthorne Design Studio on Thurs 8pm, April 30
Zeronaut

Opinie: Basisscholen, koop geen 3D-printer!

De ster van het nieuwe maken
Zeronaut

Solar Puff_ ecologisch, vouwbaar lichtje met zonnecel

Zeronaut

Hulporganisaties voldoende voorbereid op klimaatverandering?

Pagina's