De paraplu-organisaties van de Fethullah Gülenbeweging

Analyse

De paraplu-organisaties van de Fethullah Gülenbeweging

De paraplu-organisaties van de Fethullah Gülenbeweging
De paraplu-organisaties van de Fethullah Gülenbeweging

Onderwijs blijft het speerpunt maar de laatste tien jaar verbreedde de Gülenbeweging zijn actieradius. Onder de Journalisten- en Schrijversstichting (GYV), door een aantal Gülen-geïnspireerde schrijvers en journalisten opgericht in 1994, onstonden nog eens een aantal paraplu-organisaties, met takken in de mediawereld en de sociale sector.

Het is ook de GYV die de vele  boeken, video- en audiotapes met speeches van Fethullah Gülen en Gülen-geïnspireerde magazines uitgeeft.
De stichting werd opgericht om de spanningen in Turkije tussen seculiere, nationalistische en religieuze groepen te verminderen, zegt directeur Mustafa Yesil. ‘Er waren spanningen tussen links en rechts, tussen alevieten en soennieten, tussen seculieren en religieuzen. De Schepper zelf creëerde die verschillen, hij maakte een mozaïek die een geheel vormt. Daarbinnen mag geen oppositie zijn. Dat is wat Fethullah Gülen zegt, en daarom proberen we mensen dichter bij elkaar te brengen.’
De GYV overkoepelt Abant Platform, het Intercultureel Dialoog Centrum, het Eurasia Platform, mediagroepen zoals de krant Zaman, een eigen televisiestation (Samanyolu-tv) en de humanitaire hulporganisatie Kimse Yokmu. Die laatste werd meteen na de aardbeving van 1999 in de Marmara-regio opgericht. Kimse Yokmu heeft intussen takken in 81 Turkse provincies en opereert ook over de grenzen: Darfur, Bangladesh, Birma, Peru…
Een vaste pijler in de organisatie zijn de zusterfamilieprojecten: een rijke familie neemt de hoede over een arme familie, en gaat een  sterk engagement aan. Naast logistieke steun is er ook de morele steun. ‘Wanneer je het beter hebt dan anderen, moet je dat geluk delen. Dat is mijn overtuiging, ingegeven door mijn geloof. Door van de aarde een betere plek te maken, investeer ik ook in mijn eigen nabestaan’, zegt een gegoede middenstander uit Diyarbakir, die zich sinds twee jaar ontfermt over een weduwe en haar kind.