De onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst National Security Agency (NSA) zijn zowat hét strafste zomerverhaal van 2013. Maar wat betekent de surveillance precies voor België en Europa? Van maandag 5 tot vrijdag 9 brengt MO.be de antwoorden in een online onderzoeksdossier: De NSA-files.
Klik op de afbeeldingen of de titeltjes hieronder om de verschillende delen van dit dossier over de zaak Snowden te lezen.
De “rode telefoonlijn” tussen Brussel en Washington
Zoals de Sovjetunie en de VS tijdens de Koude Oorlog een “rode telefoonlijn” hadden voor ernstige noodgevallen, zo heeft ook de EU een directe noodlijn met Washington. Probeerde de NSA via die verbinding Brussel te bespioneren? Alexandro Legein, hoofd van de Veiligheidsdienst van de Europese Raad, geeft toelichting.
‘Iedereen zijn privacy is eraan’
Wat betekent de NSA-surveillance concreet voor de Belgische burger? MO* legde de vraag voor aan twee gerenommeerde NSA-kenners: de Amerikaanse historicus Matthew Aid en de Britse journalist Duncan Campbell.
Door de Chinese bril: Prism, hackers en hypocrisie
Twee maanden na de eerste onthullingen van Snowden over het Amerikaanse spionageproject Prism blijft het schandaal de gemoederen in de wereld bezig houden, ook in China. Vooral de toekomst van informatieveiligheid en de vermeende hypocrisie van de VS beheersten de Chinese krantenkoppen de afgelopen maanden. MO* zette de belangrijkste trending topics op een rijtje.
Het verschil tussen woorden en daden
Hoe heeft de Europese Unie tot nu toe gereageerd op het grootste spionage-schandaal uit de wereldgeschiedenis? MO* zet de feiten op een rijtje en stelt vast dat er een opmerkelijk verschil is tussen woorden en daden.
Diplomatiek incident in Snowden-case
Begin juli weigerden Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië het gebruik van het luchtruim voor het presidentiële vliegtuig van Evo Morales. Dat vliegtuig keerde terug uit Moskou en het gerucht deed de ronde dat Snowden wel eens aan boord kon zijn. De weigering was een schending van het internationaal recht en toonde een Europa dat zich volledig plooit naar de bevelen van de VS. In Latijns-Amerika is de verontwaardiging over het voorval groot.
Geschiedenis van de machtigste inlichtingendients ter wereld
Kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog richtte het Amerikaanse leger de NSA op. De activiteiten van de dienst bleven jarenlang geheim voor het grote publiek. Pas in 1982 verscheen het eerste omvattende boek over de NSA, ‘The Puzzle Palace’ van jurist James Bamford. Al stond de NSA ook al vermeld in de thesis waarmee Willem Suys in 1980 als licentiaat criminologie afstudeerde aan de Gentse Rijksuniversiteit.
Identikit van de NSA
Het National Security Agency, kortweg NSA, is de machtigste inlichtingendienst ter wereld. Het bestaan van de NSA was lange tijd geheim en nog steeds hangt er een zweem van geheimzinnigheid over de dienst. MO* zet alles wat wel geweten is over de NSA op een rijtje.
Militaire inlichtingendienst getroffen door ernstig cyberincident
Amerikaanse cyberexperts gelinkt aan de NSA hebben begin 2013 de Belgische militaire inlichtingendienst ADIV geholpen bij een ernstig cyberincident. Dat bevestigt generaal Eddy Testelmans, topman van ADIV, in een exclusief interview met MO*. Testelmans licht ook een tipje van de sluier over de eigen capaciteit van defensie om in het buitenland communicatie te onderscheppen.
Overzicht: de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden
Sinds juni 2013 heeft klokkenluider Edward Snowden verschillende geheime spionageprogramma’s onthuld in The Washington Post, The Guardian en Der Spiegel. Elke dag is er wel Snowden-nieuws maar de mix van hoofd- en bijzaken dreigt het plaatje te vertroebelen. MO* zet de belangrijkste feiten helder op een rijtje.
Controlecomité inlichtingendiensten start groot Prism-onderzoek
Het Comité I, dat in opdracht van de senaat de Belgische inlichtingendiensten controleert, lanceert dit najaar drie onderzoeken naar de Prism-affaire. Om zich voltijds op het dossier te kunnen richten, heeft het comité alle andere onderzoeken van 2013 vlak voor het zomerreces afgesloten. Prism is dé prioriteit: voor het Comité I gaat het om de essentiële belangen van de burger.