Hennep, de vezel van de toekomst?

Analyse

Hennep, de vezel van de toekomst?

Hennep is, zowel met het oog op het milieu als wat de kwaliteit aangaat, het beste vervangproduct voor katoen.

De hennepplant brengt niet alleen oersterke, gezonde vezels voort, maar is ook gemakkelijk te telen en groeit snel, met een minimum aan bemesting en zonder pesticiden.

Hoewel het hier om een zeer oud gewas gaat, van oudsher gebruikt voor kleren, schoenen, touw en papier, is de teelt ervan op wereldschaal beperkt. Sinds de jaren 1920 werd hennep in veel landen verboden, vanwege de hallucinogene stoffen die een bepaalde variëteit ervan bevat (de cannabis indica of marihuanaplant). In Europa is de teelt intussen opnieuw toegelaten, zij het onder strenge controle. Landbouwers die hennep telen, dienen gecertificeerd zaad te gebruiken en een officiële aanvraag in te dienen. De teelt zou overigens aan een langzame comeback bezig zijn. Het Europese hennepareaal was in 2006 goed voor negen procent van het wereldtotaal, Frankrijk neemt daarbinnen 55 procent van de productie voor zijn rekening. In Europa is de grootste afnemer de papierindustrie, en groeiende afzetmarkten zijn er bij de producenten van composietmaterialen en isolatiemateriaal. Op wereldschaal is China marktleider, ook wat de bewerking van hennep tot ecologisch textiel betreft.

In de Belgische kledingwinkels vind je nog niet zoveel hennepproducten, al duiken merken als Kanabeach en Nomads Hemp Wear regelmatiger op. In Leuven bestaat sinds 2006 een groot- en kleinhandel in hennepproducten, Hempmade. www.hennepmade.be