Eerste indruk van Afghanistan

Blog

Eerste indruk van Afghanistan

Eerste indruk van Afghanistan
Eerste indruk van Afghanistan

Een schijnbaar eindeloze woestijn gaat over in zandkleurige bergen, elk nog hoger dan de vorige. Het terrein trekt samen in een massa van bergen en valleien, eindeloos glooiend. In de nauwe valleien liggen er kleine lappen groen, haast te klein voor de omliggende dorpjes om te overleven. Smalle wegen kronkelen door het ruwe landschap, banen zich een weg op en neer door berg en dal.

Het vliegtuig helt naar links en kreunt het uit boven de laatste steile klippen. De vallei wordt breder en ommuurde compounds verdelen het landschap in een haastig getekend dambord. Na een ietwat onzachte landing vertragen we tussen eindeloze rijen Russische helikopters, rechts diegene die nog werken, links de afgedankte modellen.

Met de nodige stempels in ons paspoort, de verblijfskaarten op zak en de douanecontrole achter de rug, worden we opgewacht door een vriendelijke chauffeur van Artsen Zonder Grenzen, die ons naar de compound voert door straten vol Afghaanse kleuren, geuren en geluiden.

Kinderen rijden haastig rond op veel te grote fietsen. De straten staan vol met allerhande voertuigen, de gewapende politie flitst voorbij in groene jeeps. Een man trekt een geïmproviseerde kar vol brandhout over een weg met diepe groeven, terwijl een zwaar overladen vrachtwagen bakstenen naar een bouwwerf brengt.

Het valt me op dat er geen vrouwen te zien zijn op straat, maar als ik beter begin op te letten zie ik er hier en daar toch een paar: bedelend, volledig bedekt of snel in een taxi duikend.

Nu en dan vliegt er een helikopter over die eeuwige vliegers waar ik zo naar uitkeek. Overal in de lucht zie je ze, en de kinderen proberen elkaars vlieger neer te halen met touwen waar ze talloze glasscherven aan vastmaakten. Dat wordt wellicht het eerste wat ik hier koop, en een van de vele dingen die ik moet leren.

Na de lange nachtelijke reis, en door de mist in mijn hoofd heen, besef ik dat dit het begin is van een spannend nieuw avontuur …

- Ben

Ben King is onze biomedische specialist in Afghanistan. Zijn belangrijkste taak is erop toe te zien dat de medische uitrusting goed werkt in de vier ziekenhuizen van Artsen Zonder Grenzen.