Internationale Vrouwendag: Kenia

Blog

Internationale Vrouwendag: Kenia

Internationale Vrouwendag: Kenia
Internationale Vrouwendag: Kenia

Op Internationale Vrouwendag zullen, zoals op elke andere dag, vrouwen gedwongen worden hun huis te ontvluchten. Zij zullen de 45 miljoen andere mensen vervoegen die op de vlucht zijn, voor conflicten, vervolging, of natuurrampen.  Meer dan de helft van al die vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen.

In Somalië veroorzaken herhaaldelijke crisissen al meer dan 20 jaar de ene na de andere volksverhuizing. In buurland Kenia biedt Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg aan 125.000 vluchtelingen in het kamp van Dagahaley, in Dadaab, en in de loop van 2013 hielp de organisatie bij 2.500 bevallingen.

Rukia Mohamed Abdi is verpleegster bij Artsen Zonder Grenzen in Dagahaley: “De vrouwelijke vluchtelingen in dit kamp moeten dagelijks water halen en hout verzamelen. Ze moeten vaak lange afstanden wandelen, zelfs als ze zwanger zijn, en dat kan ernstige complicaties met zich meebrengen. Als verpleegster voer ik routineonderzoeken uit en ik leg de zwangere vrouwen uit hoe ze problemen kunnen herkennen. We zien veel complicaties, zoals abnormale bevallingen, vaginale bloedingen … Veel pasgeborenen lijden aan neonatale infecties door het gebrek aan hygiëne. Omdat de meeste vluchtelingen geen bron van inkomsten hebben, geven wij hen wasbekkens en zeep.

Om het aantal ziektes en sterfgevallen bij zwangerschappen terug te schroeven, geeft Artsen Zonder Grenzen ook informatie over reproductieve gezondheid en gezinsplanning, wat ons niet altijd in dank wordt afgenomen. Sommige vrouwen willen elk jaar een kind terwijl anderen bang zijn voor bijwerkingen van de voorbehoedsmiddelen. Een andere culturele uitdaging is toestemming. Meestal moet ik alles uitleggen en lang onderhandelen met de gemeenschap of de echtgenoot in kwestie om toestemming te krijgen. Het kan bijvoorbeeld ook heel lang duren voor we een dringende keizersnede mogen uitvoeren, met mogelijk ernstige gevolgen voor moeder en kind.”

Bekijk hier ons dossier over Internationale vrouwendag