Dossier Internationale Samenwerking

Slagen de volkeren van deze wereld erin samen te werken aan hun gedeelde belangen - de mondiale publieke doelen - en hoe doen ze dat? Het antwoord op die vraag zal voor een groot stuk de geschiedenis van de 21e eeuw bepalen.

Ook het zomernummer van MO* stond in het teken van internationale samenwerking in de 21ste eeuw. De korte inhoud leest u hier!

di 11/08
Steeds meer mensen zijn wereldburgers, of ze dat nu willen of niet. Nochtans zien heel wat mensen zich niet zo; ze willen knus en gezellig leven in hun buurt, hun gemeente, hun natie en voelen zich vooral verwant met die nabije gemeenschappen. Daar is uiteraard niks tegen, maar anno 2015 is er onvermijdelijk meer dan dat.
vr 07/08
Staten hebben eeuwenlang vooral tegen elkaar gestreden – soms totterdood – maar in de jaren vijftig kwam een nieuw soort verhouding tot stand: rijke landen die arme landen wilden helpen zich te ontwikkelen, vooral door de overdracht van financiële en menselijke middelen. Maar zo zuiver, in de zin van onbaatzuchtig, was die ontwikkelingshulp nu ook weer niet.
do 11/06
© Dreamstime
Op dinsdag 9 juni organiseerde MO* in het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel een nieuwe editie van MO*talks, deze keer over het belang van internationale samenwerking in de 21ste eeuw. Hier kan u de inleidende talks van Gorik Ooms, Adil El Arbi en Michel Maus herbekijken.
wo 03/06
© John Vandaele
‘Burundi is op onze maat’, oppert minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo tijdens zijn bezoek aan het land, begin 2015. Daarmee bedoelt hij dat het voor België een geschikt land is om mee samen te werken. Velen zijn het met de minister eens: met een bevolking van tien miljoen mensen en een iets kleinere oppervlakte dan België heeft Burundi de afmetingen waardoor de Belgische inbreng er een verschil kan maken.
di 02/06
© Teddy Mazina
De Burundese ngo ADISCO mag morgen de Koning Boudewijnprijs voor Afrikaanse ontwikkeling in ontvangst nemen. MO* sprak met stichter en directeur Déogratias Niyonkuru begin dit jaar in de Burundese hoofdstad Bujumbura over zijn leven en werk, en zijn kijk op de dingen.