Dossier Revolutie in Belastingland

Chapeau: Sinds de crisis van 2008 begonnen de staten van deze wereld een nooit geziene samenwerking op fiscaal gebied. Als die verloopt zoals ze nu in de steigers staat, zal ze het makkelijker maken om de inkomens van personen en bedrijven rechtvaardiger te belasten. Voor België kan het onbedoelde gevolgen hebben: weet de fiscus binnenkort wat er op uw Belgische bankrekeningen staat? Ook ontwikkelingslanden kunnen er veel bij winnen.

do 20/08
Er vindt een revolutie plaats in Belastingland. Daar lijkt het nu echt wel op en de revolutie wordt eens te meer geleid vanuit Parijs. MO* sprak er met Pascal Saint-Amans, de directeur van het centrum voor belastingbeleid van de OESO, die de werkzaamheden in de lichtstad leidt.
di 28/07
Philippe Put (CC BY-ND 2.0)
Vluchten kan niet meer vanaf 2017, lijkt het voor wie zijn geld in het buitenland wil verstoppen voor de Belgische fiscus. De grote vraag waar de Belgische regering voor staat, is of ze nu ook het interne Belgische bankgeheim volledig zal doorbreken. Europese wetgeving kan haar daar toe dwingen.
vr 29/05
Moyan Brenn (CC BY 2.0)
In internationale samenwerking rond belastingen mag de OESO –de club van rijke landen– dan al het voortouw nemen, ook ontwikkelingslanden zijn erbij betrokken. Volgens de OESO hebben ontwikkelingslanden daar veel bij te winnen, al is Noord-Zuidkoepel 11.11.11. minder lyrisch.
do 28/05
© Belga/Jasper Jacobs
Michel Maus, professor fiscaal recht aan de VUB, is niet onder de indruk van de manier waarop de regering-Michel omspringt met de revolutie in belastingland. Hij verwacht dat de EU het overeind houden van het Belgische bankgeheim niet zal aanvaarden.