Dossier Van zwart naar groen geld

Als we de klimaatopwarming willen beperken tot 2°C, moeten we fossiele brandstoffen achter ons laten. Nog langer hierin investeren is niet alleen slecht voor het klimaat, het kan ook een nieuwe bankencrash veroorzaken. MO* ging na of onze banken wakker liggen van dit probleem en of het hun beleid beïnvloedt. Geldstromen vergroenen is immers van cruciaal belang om de overgang naar een lage koolstofeconomie mogelijk te maken.

ma 29/06
Mat McDermott (CC BY-NC-ND 2.0)
Duizenden mensen marcheerden gisteren door Rome in een kleurrijke mars om de oproep van paus Franciscus voor dringende klimaatactie te vieren. Ook vroegen ze de paus om zijn morele boodschap te laten aansluiten op de eisen van de desinvesteringscampagne.
za 27/06
Dirk Duckhorn (CC BY-SA 2.0)
Is de lage olieprijs nu een goede zaak voor de transitie naar een koolstofarme economie of niet? En hoe kunnen we de kapitaalstromen sneller vergroenen? MO* sprak hierover met Thijs Van de Graaf, expert Internationale politiek en Energie aan de Universiteit Gent. 
vr 26/06
Images Money (CC BY 2.0)
Geld is een bepalende factor om een koolstofarme economie te realiseren. Geldstromen vergroenen geeft de overgang naar een groene economie een duw in de rug. MO* vroeg aan Belfius, BNP Paribas/Fortis, KBC en ING wat zij doen om de transitie een duw in de rug te geven.
do 25/06
Als een klimaatakkoord de overgang naar een groene economie bespoedigt, dreigen investeringen in fossiele brandstoffen waardeloos te worden. MO* vroeg Belfius, BNP Paribas/Fortis, KBC, ING en Argenta of ze dat soort investeringen al hebben stopgezet ten voordele van investeringen in een groene economie.
wo 24/06
350.org (CC by-nc-sa 2.0)
Als we de klimaatopwarming willen inperken tot 2°C, dan moeten we dringend het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. Een manier om die overgang te bespoedigen is het afremmen van de geldstromen naar die sector. De desinvesteringsbeweging heeft na de VS en Groot-Brittannië ook ons land bereikt. MO* vroeg zich af hoe “koolstofintensief” de producten van onze bank- en verzekeringswereld zijn.