De grote dictatortour

Extra

De grote dictatortour

De Nederlandse journalisten Marten Blankesteijn en Irene de Zwaan reisden in drie maanden door twaalf dictaturen in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Hun impressies schreven ze neer in het boek 'De grote dictatortour'.

De journalisten ondernamen hun reis uit fascinatie voor dictators en alleenheersers. Hoe komt het dat ze al zo lang aan de macht zijn? Hoe legitimeren ze hun macht? Hoe houden ze de bevolking koest? In twaalf hoofdstukken worden twaalf dictaturen uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië onder de loep genomen. Het resultaat is een boeiend reisverslag.
 
Het boek werd geschreven in 2010 en is door de recente gebeurtenissen in de Arabische wereld helaas een klein beetje gedateerd geraakt. Het boek start immers met het Egypte van ‘farao’ Hosni Moebarak die -zoals iedereen weet- intussen een stap opzij heeft moeten zetten onder druk van massaal volksprotest. Vervolgens komen Jordanië, Syrië, Jemen, Dubai en Oman aan bod en ook in de meeste van die landen is het ondertussen onrustig en wordt er geschreeuwd om meer vrijheid en democratie. Toch kom je als lezer interessante aspecten over het leven in deze politiestaten te weten. Ook krijg je allerlei leuke en minder leuke weetjes over de respectievelijke dictators van die landen geserveerd.

De sprong van het Midden-Oosten naar Centraal-Azië wordt gemaakt via Iran, maar daar komen de jonge journalisten van een kale reis terug. Op het vliegveld van Teheran krijgen ze geen toestemming om in het land van de Ayatollahs rond te reizen en worden ze teruggestuurd naar Dubai. Jammer voor hun boek, maar wel veelbetekenend voor het starre regime van Ahmadinejad en Khamenei.

De laatste vijf hoofdstukken spelen zich af in Centraal-Azië. Over landen als Kazachstan, Kirgizïe, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan kom je in onze westerse media zelden of nooit iets te weten (tenzij je MO* leest natuurlijk). Na het lezen van dit boek weet je dat deze ex-Sovjetstaten geleid worden door corrupte oud-communisten met een te grote dosis grootheidswaanzin en met te weinig eerbied voor de mensenrechten. Verbazend genoeg lijken veel inwoners (gewone mensen én intellectuelen) dat te accepteren omdat ze stabiliteit en een beperkte vorm van welvaart verkiezen boven chaos en verdeeldheid.

Conclusie: in dit boek lees je geen diepgravende analyse over hoe en waarom die dictators aan de macht zijn gekomen en welke verschillende misdaden ze allemaal op hun kerfstok hebben. Dat was ook de bedoeling niet. Integendeel, met dit boek krijg je een vlot geschreven inkijk in samenlevingen die vaak gesloten blijven voor de buitenwereld.

‘De grote dictatortour’ van Marten Blankesteijn en Irene De Zwaan is uitgegeven door Lannoo. 207 blz. ISBN 978 90 491 0333 0.

Uitgeverij Lannoo biedt de lezers van MO* en MO.be een korting van 5 euro aan bij aankoop van dit boek.