Dieudonné, van alle markten thuis

Dieudonné Mongu (27) is geboren en getogen in Mooto, een dorp op driehonderd kilometer van de Mbandaka, de hoofdstad van de evenaarsprovincie.

  • © Geeraert In het mannenkoor dat Dieudonne leidt, zijn geen meisjes toegelaten. Dat zou ten koste gaan van de concentratie. © Geeraert
  • © Geeraert Dieudonné studeert nog pedagogie aan het college, maar tijdens de vrije momenten verdient hij bij als tolekist. Hij vervoert mensen en goederen op een soort van fietstaxi tegen betaling van de ene naar de andere plek. © Geeraert

Een gsm bezitten heeft er geen nut. Mooto ligt een stuk achter de laatste plek waar nog bereik is. Het dorp telt welgeteld vijf televisies. Als er een belangrijke voetbalmatch is, kijkt iedereen met de buren mee.

Dieudonné studeert nog pedagogie aan het college, maar tijdens de vrije momenten verdient hij bij als tolekist.

Hij vervoert mensen en goederen op een soort van fietstaxi tegen betaling van de ene naar de andere plek.

Tijdens het schooljaar rijdt Dieudonne in de buurt van Mooto rond, maar in de vakantie trekt hij naar Mbandaka. Met het geld dat hij verdient, wil hij daar ooit zijn universitaire studies betalen.

Een man in een relatie moet over geld beschikken, en dat heeft Dieudonné voor zijn studies nodig.

Intussen probeert hij zich te beredderen, ook als landbouwer, schilder, en visser. Hij lijkt echt van alle markten thuis. In zijn vrije tijd leidt hij het mannenkoor van de protestantse kerk. De liedjes die ze daar brengen, componeert hij zelf.

Of hij al een vrouw heeft? Daar past hij voorlopig voor. Een man in een relatie moet over geld beschikken, en dat heeft hij voor zijn studies nodig.

En hoe ziet Dieudonné zijn toekomst binnen twintig jaar?

Terug naar het hoofdartikel ‘Congo, de toekomst aan het woord’

Dit portret kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur