Katrijn en Goele Geeraert

Journalisten én zussen

Katrijn en Goele Geeraert

Katrijn en Goele Geeraert zijn twee zussen en onafhankelijke journalistes, met gelijk- én uiteenlopende interesses. Al lang wilden ze hun krachten bundelen in een journalistiek en beeldend project.

Dat werd 'Congo, generatie Y'. De zussen trekken twee maanden door de Democratische Republiek Congo en ontmoeten er uiteenlopende jongeren. We willen hen beter leren kennen om vervolgens hun leven vandaag, hun dromen, hun angsten… in woord en beeld te schetsen.

Aan de grondslag van onze trip ligt 1 grote vraag: we weten zoveel over het verleden van Congo, verteld door de ouden van dagen. Maar we kijken zelden naar de toekomst. En we horen ook zelden de grootste groep van de Congolese bevolking aan het woord, namelijk de jongeren.

Goele is freelance journaliste. Ze is gespecialiseerd in arbeidsmarkt, HR, welzijn en zorg. De voorbije jaren trok ze tweemaal naar Congo, wat resulteerde in artikels voor verschillende print en online media.

Katrijn freelancet ook, maar dan eerder als realisator van sociaal-artistieke videoprojecten en documentaires. Met Lost Collective maakte ze dansportretten van mensen om de sociale cohesie binnen heterogene buurten te versterken. Ze werkte ook mee aan verscheidene projecten in het Zuiden, zowel op eigen initiatief als voor andere organisaties.

De journalistieke reis van Goele en Katrijn werd mogelijk gemaakt door het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.