Lady Edna Adan Ismail: vroedvrouwen trainen in Somaliland

Extra

Lady Edna Adan Ismail: vroedvrouwen trainen in Somaliland

30 januari 2012

TEDxRC2 — Edna Adan Ismail — If We Can Train Midwives in Somaliland, Everyone Can!

De vijfenzeventigjarige Edna Adan Ismail was haar hele leven een voortrekker. Ze was de eerste Somalische met een diploma verpleegster en verloskundige en was, aan de zijde van haar man Mohammed Ibrahim Egal, first lady van zowel Somalië als van Somaliland.

Ze bouwde ook een eigen bloeiende carrière uit: ze werkte jarenlang bij de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN en ze was zowel minister van Familiaal Welzijn en Sociale Ontwikkeling als minister van Buitenlandse Zaken van Somaliland. Tussen al haar officiële activiteiten door leidde ze voortdurend verpleegsters en vroedvrouwen op. Vandaag runt ze haar eigen hospitaal in hartje Hargeisa: het Edna Adan Maternity Hospital.

In deze TED-presentatie spreekt ze over het pionierswerk dat haar ziekenhuis doet op het vlak van het opleiden van medisch personeel om tegemoet te komen aan de lokale gezondheidsnoden.

Voor haar reportage De buitenechtelijke weduwe in de Hoorn van Afrika reisde MO*journaliste Olivia Rutazibwa naar Somaliland. Ze interviewde er Lady Edna.