Mbusa, dromen van vrede

Mbusa Kasereka (31) was een doodnormale tiener uit Goma. In de week liep hij school, in het weekend ging hij naar de scouts. Maar 1997 was een jaar waarin alles veranderde.

  • © Geeraert Mbusa moest opnieuw leren glimlachen. 'Als militair zien ze je liever boos. Hoe kun je anders de orde handhaven?' © Geeraert

Mbusa zat nog maar pas in het secundair en Mobutu’s regime wankelde. Zijn belangrijkste opposant, ‘Mzee’ Laurent Desire Kabila, ronselde in heel het land mannen om de dictator neer te halen.

Mbusa’s ouders wilden niet dat hij ging strijden, maar Mbusa zag zichzelf al mee Kinshasa bevrijden, in naam van Kabila en van de democratie. De negen jaar die volgden, werden een ware nachtmerrie.

Mbusa zag vrienden voor zijn ogen sterven en werd na twee jaar ingelijfd door de rebellen. In 2006 kreeg hij de kans la vie militaire te verlaten.

Vandaag probeert hij de draad van zijn vie civile weer op te pikken. Hij is getrouwd met Francine en samen hebben ze vier kinderen.

Mbusa hoopt dat er een dag komt dat je stam geen belang meer heeft.

Mbusa werkt nu als bewakingsagent en in zijn vrije tijd geeft hij aan de jongsten van de wijk godsdienstles.

Als hij iets uit de vele oorlogen heeft geleerd, is het wel dat het tribalisme de oorzaak is van veel problemen. Hij hoopt dat er een dag komt dat je stam geen belang meer heeft, zodat iedereen in Congo vreedzaam kan samenleven.

En hoe ziet Mbusa zijn leven binnen twintig jaar?

Terug naar het hoofdartikel ‘Congo, de toekomst aan het woord’

Dit portret kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur