‘MO* verbreedt op een inspirerende manier het perspectief van mensen’

Extra

Waarom Ange-Vanessa Nsanzineza proMO* is

‘MO* verbreedt op een inspirerende manier het perspectief van mensen’

‘MO* verbreedt op een inspirerende manier het perspectief van mensen’
‘MO* verbreedt op een inspirerende manier het perspectief van mensen’

Mouna Kante

14 mei 20245 min leestijd

Jeugdwerker én student Ange-Vanessa Nsanzineza vindt het werk van MO* broodnodig. ‘Jullie kaarten heel belangrijke en relevante thema’s aan, maar hebben tegelijkertijd ook aandacht voor het menselijke aspect.’

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Waarom leest u MO*?

Ange-Vanessa Nsanzineza: Al tijdens mijn schooltijd leerde ik MO* kennen. Als ik naar bepaalde bronnen zocht, had ik het gevoel dat MO* vaak de informatie had die ik nodig had. Nadat ik twee jaar in het buitenland gestudeerd had en terug in België kwam, merkte ik ook dat ik het diepgaande nieuws van MO* hard gemist had.

De relevantie en de achtergrond van een verhaal vond ik er altijd terug, en dat is ook de reden waarom ik MO* tot op vandaag nog steeds lees. MO* doet het heel goed qua storytelling. Jullie kaarten heel belangrijke en relevante thema’s aan, maar hebben tegelijkertijd ook aandacht voor het menselijke aspect.

‘Mensen kunnen via MO* ontdekken hoe wij als mensheid en samenleving verbonden zijn met elkaar.’

Weet u nog hoe en wanneer u voor het eerst in contact bent gekomen met MO*?

Ange-Vanessa Nsanzineza: Ik kwam voor de eerste keer in contact met MO* via StampMedia in Antwerpen. Dat is een jeugdwerkorganisatie die de stem van jongeren versterkt in de mainstream media en die ook werkt rond mediawijsheid. Bij hen op de redactie lagen allemaal verschillende kranten en tijdschriften op de tafel die wij als jongeren mochten raadplegen. Eén van de tijdschriften was MO* en zo heb ik jullie dus ontdekt.

Voor welke thema’s in MO* hebt u specifieke interesse?

Ange-Vanessa Nsanzineza: Momenteel ben ik me in mijn vrije tijd wat meer aan het verdiepen in ecologie en ik vind dat MO* daar wel aandacht voor heeft. Het gaat niet alleen over ecologie in de enge betekenis van het woord, maar ook over ecologie in relatie met thema’s als vrouwenrechten en kolonisatie. Als ik daarover meer wil weten, kan ik onder meer bij MO* terecht.

Welke journalistieke verhalen vindt u belangrijk?

Ange-Vanessa Nsanzineza: Dat is een mooie maar ook een moeilijke vraag. Ik vind eigenlijk alles relevant, want wat zich in mijn directe omgeving afspeelt heeft ook een link met de bredere samenleving. Eigenlijk is alles aan elkaar gelinkt, of je er nu bij bent of niet.

Neem nu bijvoorbeeld de stijgende populariteit van extreemrechts. Dat is niet mijn denkkader en eigenlijk lees ik daar niet zo graag over, maar ik wil wel kunnen begrijpen waar die ideologie vandaan komt en waarom die succesvol is en zoveel invloed heeft.

Het is belangrijk om te beseffen dat mijn perspectief niet gedeeld wordt door iedereen en dat er ook andere perspectieven bestaan, die helaas soms meer kwaad dan goed doen.

Een ander voorbeeld is de rol van grote bedrijven in de klimaatverandering. Ik vind het relevant om te weten welke invloed die bedrijven hebben op verschillende gemeenschappen in de wereld.

Waarom vindt u dat MO* niet achter een betaalmuur mag verdwijnen?

‘Ik steun MO* omdat ik het werk van de journalisten, medewerkers en freelancers bewonder en broodnodig vind.’

Ange-Vanessa Nsanzineza: De verhalen die je bij MO* leest, vind je niet zomaar terug bij de mainstreammedia. In die zin is het goed dat ze niet achter een betaalmuur staan. Hoewel de verhalen voor sommige mensen misschien wat hoogdrempelig zijn, vind ik het belangrijk dat MO* ze brengt en op een inspirerende manier het perspectief van zijn lezers verbreedt.

Mensen kunnen via MO* ontdekken hoe wij als mensheid en samenleving verbonden zijn met elkaar. Langs de andere kant is natuurlijk ook alles heel duur geworden, dus in die zin is het ook goed dat er geen betaalmuur is. (lacht)

Waarom steunt u MO*?

Ange-Vanessa Nsanzineza: Ik steun MO* omdat ik het werk van de journalisten, medewerkers en freelancers bewonder en broodnodig vind. Ik vind dat jullie zowel voor als achter de schermen baanbrekend en innoverend werk leveren en zie dus niet in waarom ik MO* niet zou steunen.

Ik ben ook ambassadeur omdat ik vind dat iedereen een steentje kan bijdragen aan MO*. Ik verschuil mij ook niet achter het feit dat ik mee in de raad van bestuur van MO* zit en ik hoop dat mijn engagement ook anderen kan inspireren om proMO* te worden en het werk van MO* verder te ondersteunen.

Word net als Ange-Vanessa proMO* voor slechts 4,60 euro per maand of 60 euro per jaar via www.mo.be/promo.

Dit gesprek vond plaats in het kader van onze proMO*campagne. Word proMO* en maak ons unieke journalistieke project mee mogelijk.

Tags