MO*paper #77: Is uw gsm goud waard?

Extra

MO*paper #77: Is uw gsm goud waard?

MO*paper #77: Is uw gsm goud waard?
MO*paper #77: Is uw gsm goud waard?

CATAPA

21 juni 2013

Link

Download deze MO*paper

Voor je een nieuwe smartphone in handen krijgt, hebben veel onderdelen van het toestel al een lange weg afgelegd. De productie van één gsm verreist maar liefst 200 producenten en er is 75 kilogram grondstoffen (zoals aardolie, koper, goud, zilver, tantalium, kwik en lood) voor nodig. Die grondstoffen komen van over de hele wereld, maar worden vooral ontgonnen in landen in het Zuiden. Het goud komt bijvoorbeeld uit Peru, het tantalium uit de Democratische Republiek Congo en de aardolie uit de Golf van Mexico. België telt op dit moment meer gsm’s dan inwoners. Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Bijna iedereen heeft er wel één voor dagelijks gebruik en meestal liggen er ook nog wel een aantal ongebruikte of kapotte gsm’s in de rommella. Toch staan we er vaak niet bij stil welke onderdelen onze gsm bevat, waar onze gsm wordt geproduceerd en in welke omstandigheden dat gebeurt. Van alle grondstoffen heeft de ontginning van goud de grootste sociale en ecologische impact.

In deze MO*paper spitst CATAPA zich toe op de problematiek van de ontginning van goud. De auteurs zoomen in op de impact van de goudontginning op lokaal, regionaal, nationaal en wereldwijd niveau. Die impact heeft betrekking op veel verschillende aspecten, zoals het gebruik van vervuilende stoffen als kwik en cyanide, het massale waterverbruik dat zorgt voor waterschaarste, verdroging en verzilting, maar ook de protesten van de lokale bevolking en de criminalisering daarvan.

Deze paper kwam tot stand in het kader van de GOUD:EERLIJK?campagne, een initiatief van CATAPA, Ecolife en Netwerk Bewust Verbruiken. De paper verscheen ook als een artikelserie op MO.be.

Over de auteur

CATAPA is een nieuwe sociale en ecologische basisbeweging die op geïntegreerde wijze werkt aan (anders)globalisering en duurzame ontwikkeling. CATAPA legt zich daarbij toe op de mijnbouwproblematiek en ondersteunt boerengemeenschappen in Latijns-Amerika. Meer info: www.catapa.be

Over de MO*papers

MO*papers is een serie analyses die uitgegeven wordt door Wereldmediahuis vzw. Elke paper brengt fundamentele informatie over een tendens die de globaliserende wereld bepaalt. MO*papers worden toegankelijk en diepgaand uitgewerkt. MO*papers worden niet in gedrukte vorm verspreid. Ze zijn gratis downloadbaar op www.MO.be/papers. Bij het verschijnen van een nieuwe paper wordt een korte aankondiging gestuurd naar iedereen die zich registreert op www.MO.be/papers.