Op stap in Hezbollah-land

Extra

Op stap in Hezbollah-land

Op stap in Hezbollah-land
Op stap in Hezbollah-land

Pieter en Xander Stockmans trokken voor MO* op reportage naar Libanon. Hun eerste halte was Zuid-Libanon, de bakermat van “The Nation of the Party of God”, de Natie van Hezbollah. Met de wagen rondrijden in deze stadjes en dorpjes geeft je werkelijk het gevoel dat het zuiden van Libanon een “staat in de staat” is. De centrale regering en overheidsdiensten hebben hier weinig voet aan de grond. Er is één partij die de plak zwaait: Hezbollah.

De posters van de martelaren die vielen in de strijd tegen Israël en nu ook in de strijd aan de zijde van het Syrische Assad-regime, de banners van het verzet en vooral de beeltenis van de Iraanse religieus-politieke leiders domineren het straatbeeld. Deze beelden van buitenlandse leiders in zuid-Libanon zeggen veel over de gemeenschap waarmee de zuid-Libanezen zich identificeren en waaraan ze hun lot verbinden: meer met Iran dan met de andere Libanezen.

Lees ook de andere artikels uit dit dossier via de overzichtspagina of via de icoontjes op onderstaande kaart.

We proberen door te dringen tot wat er achter de slogans schuilt, onder de oppervlakte van de verheerlijking van geweld in zuid-Libanon. Maar de slogans vertellen al een groot deel van het verhaal: ze moeten een hele burgerbevolking mobiliseren en in staat van paraatheid houden voor een strijd tegen eender wie de Hezbollah-staat bedreigt. We ontmoetten de Hezbollah-families die het volksleger vormen.

De Hezbollah-staat dreigt te verzwakken en als regime mee te vallen met het Syrische regime. Hezbollah is immers een onderdeel van het Syrische en Iraanse regime. Dat regime mobiliseert de zuid-Libanese bevolking voor een geostrategische strijd, en gebruikt daarvoor diepreligieuze gevoelens en een cocktail van politieke en religieuze angsten. Ze vrezen alles te verliezen wat de sjiitische gemeenschap in Libanon én in de regio, van Libanon tot Irak en Iran, de laatste 20 jaar heeft opgebouwd.

De oppositie in het zuiden van het land komt niet enkel van de oppositiepartij Future (van de vermoorde premier Rafik Hariri), maar ook van binnen de eigen sjiitische gemeenschap. Zij hopen allebei dat het politieke landschap zich zal openen, ‘nu Hezbollah zichzelf verzwakt in Syrië’.

Bekijk hieronder de volledige fotoreportage. Klik op het icoontje voor volledige schermweergave en daarna op ‘Show info’ voor uitleg bij de foto’s.