Sadamy, thuis op het water

Sadamy Mputu-Loimi (21) woont al zijn hele leven in het evenaarsdorp Nkake en brengt als visser het grootste deel van zijn tijd op het water door.

  • © Geeraert Sadamy heeft op zijn arm zijn naam getatoeëerd. Mocht hem tijdens het vissen iets overkomen, kunnen ze hem op zijn minst identificeren. © Geeraert

Je vindt Nkake niet makkelijk terug op de kaart: Het dorp verdwijnt tussen de Gombe Koke, een uitloper van het Lac Tumba en het evenaarswoud. Sadamy is getrouwd met Oelomi en vader van Amba Maria

© Geeraert
Voor zijn dochter plant Sadamy een universitaire carrière. Zo kan ze de toekomst van de familie veilig stellen.
© Geeraert

Sadamy’s leven speelt zich vooral af op het water.

’s Avonds tussen acht en tien stapt hij in zijn prauw en verrast de vissen met speer of werpnet in hun slaap.

Soms trekt hij er ook ‘s morgens vroeg op uit. Maar dan is het al lichter en vluchten de vissen sneller voor de ochtendgeluiden.

’s Middags stapt Sadamy weer in zijn prauw, om de netten klaar te zetten voor de vangst van de volgende nacht/dag. Dat ritme – het is haast een ritueel – volgt Sadamy al meer dan de helft van zijn jonge leven.

Sadamy hoopt dat hij het vissersberoep niet aan zijn dochter moet doorgeven.

Hij was pas twaalf toen hij wegens geldgebrek stopte met school en willens nillens voor de zoete wateren koos. Sindsdien is hij pêcheur confirmé: geen amateur, maar iemand die van de visvangst leeft.

Sadamy vangt dagelijks gemiddeld vijftig à zestig vissen. Een deel daarvan gaat naar het gezin en de familie. De rest wordt verkocht aan dorpsbewoners of aan papa Isambele, een grote visverkoper.

Sadamy kreeg het vissersberoep met de paplepel mee, maar hoopt dat hij het niet aan zijn dochter moet doorgeven. Voor haar plant hij een universitaire carrière. Zo kan ze de toekomst van de familie veilig stellen.

En hoe ziet Sadamy zijn leven binnen twintig jaar?

Terug naar het hoofdartikel ‘Congo, de toekomst aan het woord’

Dit portret kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur