Serge, timmeren aan de toekomst

Serge Basapi-Kingolo (31) kwam tien jaar geleden vanuit zijn geboortedorp Musay (Bandundu) in Kinshasa aan. Hij behaalde zijn diploma elektronica aan het Institut Supérieure des Sciences Appliquées, maar vond na zeven jaar in de cités gaan deftige baan. Dus trok hij naar de heuvels rond de hoofdstad.

  • © Geeraert In zijn dromen is Serge een grand fournisseur met personeel, die zijn oogst onder de supermarkten van Kinshasa verdeelt. © Geeraert

Vandaag woont Serge met zijn vrouw Lolo en hun twee kinderen in de heuvels rond Kinshasa. Daar vind je een groep communes zonder elektriciteit en stromend water, maar met ruimte te over om dieren te houden en gewassen te verbouwen.

Serge verbouwt er onder andere maniok, piment, tomaten, en amarant. Hij houdt er ook een paar kippen, binnenkort misschien wel een varken.

De oogst gaat op de eerste plaats naar het gezin. Maar Serge en Lolo trachten er – via verkoop op de markt – tevens een inkomen uit te winnen. Ze wonen momenteel in het huis van iemand anders, dat ze als gardiens bewaken.

Toen hij uit Kinshasa-centrum vertrok, hadden zijn vrienden eens goed gelachen.

Het koppel heeft intussen wel een lapje grond gekocht, waar Serge eigenhandig hun huis op wil bouwen. Maar daarvoor is het nog een paar jaar sparen.

Toen hij uit Kinshasa-centrum vertrok, hadden Serges vrienden eens goed gelachen. Wat ging hij daar in de heuvels ‘boeren’? Maar bij hun laatste bezoek hadden ze hun ogen uit gekeken.

Terwijl hun toekomstdromen verdampen in de uitzichtloze cités, timmert Serge in de heuvels malembe, malembe – aan zijn leven.

En hoe ziet Serge zijn leven binnen twintig jaar?

Terug naar het hoofdartikel ‘Congo, de toekomst aan het woord’

Dit portret kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur