Spannend, maar dubbel

Extra

Spannend, maar dubbel

Spannend, maar dubbel
Spannend, maar dubbel

Mosab Hassan Youssef (°1978), of liever de auteur en onderzoeksjournalist Ron Brackin, schreef een intrigerend boek. 'Zoon van Hamas' is het verhaal van Mosab Yousef die collaboreerde met Israël en vooral tijdens de Tweede Intifada (die begon in 2000) een cruciale informant was.

In het boek beschrijft Mosab Youssef hoe hij van stenengooiende tiener en oudste zoon van sjeik Hassan Youssef, een gematigde Hamasleider op de Westelijke Jordaanoever, overgaat tot het kopen van wapens “om Israëli’s te doden”. Na een afgeluisterd telefoontje met zijn vriend wordt hij opgepakt, opgesloten en hard aangepakt in de Maskobiyeh-gevangenis in West-Jeruzalem. Het is hier dat de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet hem benadert om te collaboreren. Nadien komt hij in de beruchte Megiddo-gevangenis terecht. Bijzonder interessant is dat Mosab Youssef inzicht geeft over de machtsverdeling tussen de verschillende politieke en militaire Palestijnse fracties, die tot in de gevangenis voelbaar is. Het is Hamas die in Megiddo de plak zwaait en zelf terreur zaait over gevangenen die, zonder weinig bewijzen, als “verdacht” worden aanzien. ‘Buiten het zicht van de gevangenisautoriteiten speelde Hamas zijn eigen spelletjes en hield minutieus een scorebord bij. Overtreed een regel en je krijgt een rode punt bijgeschreven: doe dat vaak genoeg en je wordt door de maj’d, de Hamas ordedienst, ter verantwoording geroepen –rauwe kerels, die niet glimlachen en geen geintjes maakten.’
Na zijn vrijlating wordt Mosab Youssef, die zich rond die tijd ook bekeert tot het christendom, actief ingelijfd bij de Shin Bet. Door zijn toedoen zullen –naar eigen zeggen¬– tal van terroristische aanslagen op Israëlische doelwitten worden verijdeld.
Een boeiend boek, dat wel. Maar als lezer blijf je ook op je honger zitten. Mosab Youssef tekende aanvankelijk om spion te worden om terug te slaan en zijn oorspronkelijk plan, het vermoorden van Israëli’s, uit te voeren. Nergens lees je hoe hij er uiteindelijk toe kwam om de knop om te draaien en zich honderd procent in te zetten voor Israël. De vraag waarom iemand spion wordt en zijn eigen volk en zijn familie wil verraden, wellicht voer voor psychologen, blijft dus onbeantwoord. Nog een onbeantwoorde vraag is hoe Yousef zijn vredesstreven rijmt met spionpraktijken die ook geleid hebben tot het procesloos elimineren van mensen die op de foute plaats, in het foute gezelschap waren.

  • ‘Zoon van Hamas’, Mosab Hassan Yousef met Ron Brackin, door uitgeverij Kok, 263 blzn., isbn 978 90 435 1812 3 - Bestellen