Tweede donatie van 207.000 doses moet snel volgen

150.000 Belgische vaccins naar Mozambique

USAID (CC0)

Momenteel zijn ongeveer 2,2 miljoen Mozambikanen volledig gevaccineerd. Dat is echter nog veraf van de doelstelling om tegen eind 2021 minstens 20 procent (of 6 miljoen Mozambikanen) volledig in te enten en te beschermen.

Een lading COVID-19-vaccins van Astra Zeneca is vorige week vanuit België vertrokken naar Mozambique. De donatie maakt deel uit van het Belgische engagement om tegen eind 2021 minstens vier miljoen vaccins te schenken via Covax. Dat is het WHO-initiatief dat coronavaccins ook beschikbaar moet maken in midden- en lage-inkomenslanden.

Vorige week werden 150.000 vaccins van producent Astra Zeneca overgevlogen vanuit België naar Maputo, de hoofdstad van Mozambique. Deze donatie maakt deel uit van het Belgische engagement om tegen eind 2021 minstens vier miljoen vaccins te schenken aan midden- en lage-inkomenslanden via het multilaterale verdelingsmechanisme Covax. Een tweede donatie van 207.000 doses moet snel volgen.

Eerder werden er al 680.000 doses Astra Zeneca en 638.000 doses Johnson & Johnson verdeeld via Covax verdeeld. Intussen zijn nu ongeveer 2,2 miljoen Mozambikanen volledig gevaccineerd. Maar dat staat nog ver van de doelstelling om tegen eind dit jaar minstens 20 procent (of 6 miljoen Mozambikanen) volledig in te enten en te beschermen.

Partnerland van Vlaanderen

Mozambique is een van de drie belangrijkste landen voor de ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse overheid. Die laat weten ‘verheugd te zijn’ dat ze ‘kon bijdragen aan deze donaties’. Vlaanderen is sinds 2002 actief in de gezondheidssector van Mozambique.

‘Al twintig jaar lang ondersteunt Vlaanderen Mozambique bij het verbreden van toegang tot de gezondheidsdiensten in het algemeen en voor seksuele en reproductieve gezondheid van alle Mozambikanen in het bijzonder’, zei Jan Jambon (N-VA), Vlaams minister-president, in een reactie. ‘Ik ben daarom ook uitermate verheugd om, als een van de partners binnen deze belangrijke vaccindonaties, ons partnerland nu ook bij het duurzaam bestrijden van deze gezondheidscrisis te kunnen steunen.’

In 2022 werkt Vlaanderen precies twintig jaar met Mozambique als partner voor duurzame gezondheidssamenwerking. Gemiddeld investeerde Vlaanderen 5 miljoen euro per jaar in het Oost-Afrikaanse land. Het engagement werd recent verlengd tot minstens 2025.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.