VN kan conflicten in de wereld niet meer de baas

De Verenigde Naties zijn bezig met een verloren strijd tegen tien politieke en humanitaire crises in de wereld. Zelfs de 193 lidstaten van de VN blijken niet in staat te helpen bij het oplossen van deze wijdverbreide conflicten, aldus VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) Egyptische VN-blauwhelmen in Soedan. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)
  • UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0) VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: 'We hebben collectieve kracht en solidariteit nodig, anders ontstaan er steeds meer problemen in de wereld.' UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)
  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) VN-blauwhelmen uit Zambia aan het werk in Soedan. United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

‘Tien crises op hetzelfde moment is zeldzaam en niet eerder voorgekomen.’

‘Geen enkel land, hoe krachtig ook, inclusief de Verenigde Staten, kan dit’, zei hij afgelopen week. De huidige politieke hotspots zijn Syrië, Irak, Libië, Jemen, Zuid-Soedan, Somalië, Afghanistan, Oekraïne, de Democratische Republiek Congo en de Centraal Afrikaanse Republiek en ook West-Africa, waar een strijd tegen de dodelijke ziekte ebola wordt gevoerd.

In het verleden hadden de VN te maken met één of twee crises tegelijkertijd. Tien van dergelijke crises op hetzelfde moment, zei Ban, is zeldzaam en niet eerder voorgekomen in de zeventigjarige geschiedenis van de VN.

Hoewel de internationale gemeenschap naar de VN kijkt om deze problemen op te lossen, ‘kan de organisatie dat niet alleen’, zei Ban. ‘We hebben collectieve kracht en solidariteit nodig, anders ontstaan er steeds meer problemen in de wereld.’ Die collectieve kracht valt echter op door afwezigheid.

UN Geneva (CC BY-NC-ND 2.0)

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon: ‘We hebben collectieve kracht en solidariteit nodig, anders ontstaan er steeds meer problemen in de wereld.’

Vluchtelingencrisis

Shannon Scribner, humanitair beleidsmanager bij Oxfam America, zegt dat de situatie ernstig is en dat Oxfam zich grote zorgen maakt. Eind 2013, zegt ze, waren er 51 miljoen mensen ontheemd door gewelddadige conflicten en mensenrechtenschendingen, het hoogste aantal ooit geregistreerd.

In 2014 vroegen de VN om hulp voor 81 miljoen mensen, inclusief ontheemden en anderen die te maken hadden met langdurige gevolgen van conflicten of natuurrampen. Op dit moment reageert het humanitaire systeem op vier noodsituaties, in de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak, Zuid-Soedan en Syrië. Deze crises alleen al hebben 20 miljoen mensen kwetsbaar gemaakt voor honger, ziekte, geweld en dood, zegt Scribner.

Daarnaast zijn er nog de crises in Jemen, waar twee van de drie mensen humanitaire hulp nodig hebben; West-Afrika, waar Liberia, Sierra Leone en Guinee 8 miljard dollar nodig hebben om te herstellen van de ebola-crisis; Somalië, waar bankrestricties het overmaken van geld door migranten in het buitenland naar familie moeilijk maken, en de vluchtelingencrisis in het Middellandse Zeegebied.

United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

VN-blauwhelmen uit Zambia aan het werk in Soedan.

Politieke oplossingen

‘Het belangrijkste is dat we politieke oplossingen nodig hebben.’

De VN zegt dat er 16 miljard dollar nodig is voor humanitaire hulp, inclusief voedsel, opvang en medicijnen, voor 55 miljoen vluchtelingen wereldwijd. VN-woordvoerder Stephane Dujarric zei maandag tegen journalisten dat de noodoperaties van de VN kampen met een gebrek aan financiering.

Tijdens een donorconferentie voor Syrië afgelopen maand in Koeweit, werd 3,8 miljard dollar toegezegd.

De VN hadden echter 8,4 miljard dollar als doel gesteld voor het einde van 2015. ‘Er is meer steun en financiële hulp nodig’, zei Dujarric. ‘Maar het belangrijkste is dat we politieke oplossingen nodig hebben.’

De meeste conflicten blijven echter onopgelost of bevinden zich in een impasse als gevolg van sterke verdeeldheid in de VN-Veiligheidsraad, het enige politieke orgaan van de VN dat de macht heeft militaire conflicten op te lossen.

Op de vraag of de internationale gemeenschap genoeg doet, zegt Scribner dat er geen kant-en-klare oplossingen zijn voor deze crises in de wereld, omdat ze verschillende oorzaken hebben, zoals armoede, slecht bestuur, oorlogen bij volmacht, geopolitieke belangen die worden uitgespeeld, etnische spanningen en de invloed van economieën die voordeel hebben bij de wapenhandel.

Het humanitaire systeem is er niet op gebouwd om een antwoord te hebben op de crises van de 21ste eeuw, zegt Scribner. Volgens Oxfam moet op drie terreinen geïnvesteerd worden: in een vroeg stadium geld beschikbaar stellen en investeren in beter plaatselijk leiderschap, meer nadruk op politieke oplossingen en diplomatieke actie en het inzetten op de duurzame ontwikkelingsdoelen om mensen uit armoede te bevrijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.