Bio-afbreekbare plastics geen oplossing voor afvalprobleem

Nieuws

Bio-afbreekbare plastics geen oplossing voor afvalprobleem

Bio-afbreekbare plastics geen oplossing voor afvalprobleem
Bio-afbreekbare plastics geen oplossing voor afvalprobleem

IPS

25 mei 2016

Het milieuagentschap van de Verenigde Naties waarschuwt in een nieuw rapport voor de ‘valse oplossing’ die bio-afbreekbare plastics bieden.

De meeste plastics zijn zeer duurzaam. Deze eigenschap heeft ertoe geleid dat we met een grote afvalberg zitten en dat de vorming van microplastics in de oceanen een wereldwijd probleem is geworden, staat in het rapport dat eerder deze week werd gepubliceerd

Bio-afbreekbare waterflessen en boodschappentasjes werden voorgesteld als een goed alternatief maar blijken eerder een valse oplossing voor het afvalprobleem in de oceanen, waarschuwt Jacqueline McGlade, wetenschappelijk hoofd van het VN-milieuprogramma (UNEP).

VN-resolutie over microplastics

Link

Lees ook Oceanen stikken in plastic afval

Bioplastics bieden niet de simpele oplossing die we er soms in zien. ‘Het is allemaal goed bedoeld, maar fout’, zegt McGlade in de krant The Guardian. ‘Bio-afbreekbaar plastic zoals gebruikt in boodschappentasjes zal enkel worden afgebroken bij temperaturen van 50 graden Celsius. Dat is niet het geval in de oceanen. Ze zullen ook zinken waardoor ze niet worden blootgesteld aan UV, dat hen ook zou kunnen afbreken.’

Deze week vindt een bijeenkomst van UNEP plaats in Nairobi. In totaal zijn 170 landen vertegenwoordigd. Naar verwachting zullen ze later deze week een resolutie goedkeuren over microplastics.

De productie van plastic is enorm toegenomen sinds 1950. Plastic nam de plaats in van andere materialen in verschillende sectoren waaronder bouw, transport, verpakkingsindustrie en medische sector. In 2014 werd er wereldwijd 311 miljoen ton plastic geproduceerd.