Rook kan chemische reactie veroorzaken die ozonlaag aantast. 

Bosbranden nefast voor ozonlaag

Jackie Burton / Pixabay

Bij grote bosbranden wordt rook tot hoog in de stratosfeer gepompt om er meer dan een jaar te blijven rondhangen, bleek eerder al uit onderzoek. Wetenschappers hebben nu aangetoond hoe de rook er een chemische reactie kan veroorzaken die de ozonlaag aantast. 

Rook uit bosbranden is nefast voor de ozonlaag, blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De enorme bosbranden in Australië in 2020 hebben het gat boven Antarctica met 10 procent doen groeien.

Bij grote bosbranden wordt rook tot hoog in de stratosfeer gepompt om er meer dan een jaar te blijven rondhangen, bleek eerder al uit onderzoek. Wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu aangetoond hoe de rook er een chemische reactie kan veroorzaken die de ozonlaag aantast. 

De studie richt zich specifiek op de Black Summer-branden in Australië, in december 2019 en januari 2020. Tientallen miljoenen hectaren bos gingen in rook op, en meer dan een miljoen ton partikels werden in de atmosfeer gepompt.

Ozonlaag

Onderzoekers van het MIT ontdekten een tot nog toe onbekende chemische reactie tussen de partikels en zoutzuur, een stof die afkomstig is uit de afbraak van CFK’s (nvdr: chloorfluorkoolstofverbindingen). Zoutzuur is onschadelijk voor ozon, maar door de reactie met de partikels kan chloormonoxide ontstaan, dat wel ozon afbreekt.

De bosbranden hebben het gat in de ozonlaag boven Antarctica zo met 2,5 miljoen vierkante kilometer vergroot.

Het MIT berekende dat Australische branden zo waarschijnlijk 3 tot 5 procent van de ozonlaag hebben aangetast in regio’s boven Australië, Nieuw-Zeeland en delen van Afrika en Zuid-Amerika.

De branden hebben ook een effect op de poolgebieden. De bosbranden hebben het gat in de ozonlaag boven Antarctica zo met 2,5 miljoen vierkante kilometer vergroot - zo’n 10 procent.

Lange termijn

Het is onduidelijk welk langetermijneffect de bosbranden zullen hebben op het herstel van de ozonlaag, stelt het team. De Verenigde Naties meldden onlangs dat de ozonlaag zich langzaam herstelt, dankzij de internationale inspanningen om schadelijke chemicaliën uit te bannen. 

Maar uit de MIT-studie blijkt wel dat, zolang CFK’s in de atmosfeer blijven circuleren, grote branden een reactie kunnen veroorzaken die de ozonlaag minstens tijdelijk aantast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.