Unicef maakt zich zorgen over de meldingen van vreemdelingenhaat

Crisis Venezuela: 1,1 miljoen kinderen hebben hulp nodig

UNICEF Ecuador CC BY 2.0

Alegny Acosta (12) en haar zusje Aignara Acosta (4) trokken met hun familie uit Venezuela naar Rumichaca in Ecuadori

Als een gevolg van de migratiecrisis in Venezuela zullen naar schatting 1,1 miljoen kinderen steun en opvang nodig hebben voor het einde van dit jaar. Dat zegt Unicef vandaag in een persbericht.

In Venezuela heerst al jaren een socio-economische en politieke crisis. Het land gaat gebukt onder hyperinflatie, hongersnood en criminaliteit. Veel mensen proberen het land te ontvluchten op zoek naar een betere toekomst.

Vreemdelingenhaat

Volgens Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, zijn vandaag 500.000 kinderen in dringende nood voor voedsel, opvang en veiligheid. Unicef berekende dat dit aantal nog dit jaar kan stijgen naar 1,1 miljoen kinderen. Zij richten zich in hun oproep vooral naar de landen in de regio -Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Panama, Peru en Trinidad en Tobago– waar de migranten vaak doorheen reizen of er een onderkomen zoeken.

“Zelfs als kinderen onbegeleid of zonder officiële documenten binnen komen, moeten zij onmiddellijk worden doorgestuurd naar gespecialiseerd personeel”

Volgens Unicef worden ontheemde kinderen en gezinnen geconfronteerd met moeilijkheden bij het regulariseren van hun migrantenstatus, wat hen toegang tot sociale bescherming, gezondheidszorg, onderwijs, duurzaam levensonderhoud en kinderbescherming kan onthouden.

De organisatie zegt ook dat een gebrek aan aangepast beleid in de gastlanden het risico verhoogt op discriminatie, geweld, xenofobie, uitbuiting en misbruik.

Unicef maakt zich vooral zorgen over de meldingen die ze hebben ontvangen over vreemdelingenhaat, discriminatie en geweldpleging tegenover Venezolaanse kinderen en gezinnen in verschillende gastgemeenschappen. Ook niet-begeleide kinderen en zwangere vrouwen lopen naar verluidt een verhoogd risico.

“Het is een mensenrecht om kinderen toegang tot registratie toe te staan”, zegt María Cristina Perceval, regionaal directeur van Unicef in Latijns-Amerika en de Caraïben. “Zelfs als kinderen onbegeleid of zonder officiële documenten binnen komen, moeten zij onmiddellijk worden doorgestuurd naar gespecialiseerd personeel, dat hen de nodige bescherming kan bieden.”

Recht op basisdiensten

Unicef heeft een oproep gelanceerd voor het verzamelen van 69,5 miljoen dollar om ontheemde kinderen in Venezuela en kinderen die op doorreis zijn naar een ander land in de regio te ondersteunen.

Het kinderfonds wil de samenwerking bevorderen met nationale en lokale overheden, gastgemeenschappen en partners om het recht voor kinderen te garanderen op basisdiensten zoals drinkwater en sanitaire voorzieningen, bescherming, onderwijs en gezondheidsdiensten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.