De boeken top 3 van Tine Danckaers

Nieuws

De boeken top 3 van Tine Danckaers

Naar aanleiding van de Boekenbeurs van 31 oktober tot 11 november presenteren de journalisten van MO* hun favoriete boeken van 2010. MO*journaliste Tine Danckaers bijt de spits af.

‘Aller/Retour’ van Michael De Cock en Stephan Vanfleteren

Waarom op nummer één? Omdat dit een boek is dat met doordringende en herkenbare eenvoud beschrijft waar en hoe mensen overleven wanneer ze willen migreren van een afgeschreven naar een nieuw leven. En wat het is om –tussen punt a en punt b¬– telkens opnieuw keuzes te moeten maken. Ik heb daarbij enorm genoten van de dialogen, met ontwapenende vragen en nuchtere antwoorden, soms eenvoudig raak, soms doorspekt van een humor die zalft en slaat tegelijk. Een menselijke en o zo nodige kijk op een migratieproces dat zich voor de meesten van ons ver van ons bed afspeelt, en soms dramatische vormen aanneemt. Een zeer mooie uitgave ook, prachtige foto’s en cover. (Uitgegeven door Meulenhoff/Manteau)

‘Huize Rajani’ van Alon Hilu

Een prachtig literair verhaal over een van de grootste zionistische taboes: de tragiek van de landonteigeningen van Arabische bewoners aan het einde van de negentiende eeuw. De Israëlische schrijver Hilu kreeg na het verschijnen van het boek de stempels “deloyaal” en “antizionist”. Hilu, die zichzelf zeker geen antizionist noemt, antwoordde: dit stuk van ons verleden is belangrijk  om het Palestijns verhaal te begrijpen, omdat het de enige weg is naar vrede met de Palestijnen en onze Arabische buurlanden. (Uitgegeven door Anthos)

‘Khaddafi’s woestijn’ van Gerbert van der Aa

Een heerlijk leesbaar boek over een land dat normaal gezien veel aan de verbeelding overlaat voor de doorsnee westerling. De Nederlandse historicus en journalist (o.m. NCR Handelsblad) Gerbert van der Aa reisde met een terreinwagen door het land en gaat vooral op zoek naar ontmoetingen met gewone Libiërs. Centraal is de vraag welke plaats Khaddafi inneemt in hun leven. (Uitgegeven door Nieuw Amsterdam)