Droogte bedreigt nu al 1,5 miljoen mensen in Mozambique

De zware droogte in Zuidelijk Afrika bedreigt steeds meer mensen. In Mozambique dreigt nu al honger voor 1,5 miljoen mensen. 

  • DFID (CC by-nc-nd 2.0) De beperkte regen die vorige maand in het zuiden van Mozambique viel, volstond niet om de oogst van dit jaar te redden. DFID (CC by-nc-nd 2.0)

Vooral in het centrum en het zuiden van Mozambique dreigt honger voor honderdduizenden mensen, zegt het ministerie van Landbouw.

Meer dan 300.000 mensen krijgen nu al voedselhulp en het ministerie verwacht dat dit aantal zal toenemen: nog eens 1,2 miljoen mensen dreigen zonder voedsel te vallen.

Het regenseizoen liep eind maart af. Tot oktober wordt geen echte regen meer verwacht. De komende maanden zullen steeds meer voedselreserves op raken, aldus het ministerie van Landbouw. De beperkte regen die vorige maand in het zuiden van het land viel, volstond niet om de oogst van dit jaar te redden.

Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika kreunt nu al maanden onder aanhoudende droogte. In verschillende landen zijn de watervoorraden uitgeput, sterven duizenden runderen en is de oogst vernield.

In Malawi krijgen meer dan 2 miljoen al sinds oktober vorig jaar hulp van de Verenigde Naties. Zimbabwe, dat al langer met voedseltekorten kampt, riep in februari de noodtoestand uit. Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in minstens een eeuw en is nu massaal maïs aan het importeren.

El Niño

De droogte is een gevolg van het El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Door de opwarming van de aarde zullen extreme El Niño’s dubbel zo vaak voorkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.