Droogte bedreigt nu al 1,5 miljoen mensen in Mozambique

De zware droogte in Zuidelijk Afrika bedreigt steeds meer mensen. In Mozambique dreigt nu al honger voor 1,5 miljoen mensen. 

  • DFID (CC by-nc-nd 2.0) De beperkte regen die vorige maand in het zuiden van Mozambique viel, volstond niet om de oogst van dit jaar te redden. DFID (CC by-nc-nd 2.0)

Vooral in het centrum en het zuiden van Mozambique dreigt honger voor honderdduizenden mensen, zegt het ministerie van Landbouw.

Meer dan 300.000 mensen krijgen nu al voedselhulp en het ministerie verwacht dat dit aantal zal toenemen: nog eens 1,2 miljoen mensen dreigen zonder voedsel te vallen.

Het regenseizoen liep eind maart af. Tot oktober wordt geen echte regen meer verwacht. De komende maanden zullen steeds meer voedselreserves op raken, aldus het ministerie van Landbouw. De beperkte regen die vorige maand in het zuiden van het land viel, volstond niet om de oogst van dit jaar te redden.

Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika kreunt nu al maanden onder aanhoudende droogte. In verschillende landen zijn de watervoorraden uitgeput, sterven duizenden runderen en is de oogst vernield.

In Malawi krijgen meer dan 2 miljoen al sinds oktober vorig jaar hulp van de Verenigde Naties. Zimbabwe, dat al langer met voedseltekorten kampt, riep in februari de noodtoestand uit. Zuid-Afrika kampt met de ergste droogte in minstens een eeuw en is nu massaal maïs aan het importeren.

El Niño

De droogte is een gevolg van het El Niño, een natuurlijk fenomeen waarbij het zeewater in de oostelijke delen van de Grote Oceaan veel warmer is dan normaal, met gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Door de opwarming van de aarde zullen extreme El Niño’s dubbel zo vaak voorkomen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift