Elias Khoury wint De Groene Waterman Prijs

Nieuws

Elias Khoury wint De Groene Waterman Prijs

Sander Carollo

08 februari 2011

Elias Khoury heeft met zijn roman ‘De poort van de zon’ De Groene Waterman Prijs gewonnen. ‘Antwerpen, biografie van een stad’, geschreven door Inge Bertels, Bert De Munck en Herman Van Goethem kreeg de publieksprijs. De prijsuitreiking vond plaats in het Antwerpse stadhuis op 4 februari.

Elias Khoury

Met ‘De poort van de zon’ won de Libanees Elias Khoury de juryprijs van de Groene Waterman. De jury bestond uit drie personeelsleden van De Groene Waterman, VRT-journaliste Ann De Bie en Marc Didden. De publieksprijs ging naar het trio Inge Bertels, Bert De Munck en Herman Van Goethem met het boek ‘Antwerpen, biografie van een stad’. De Groene Waterman Prijs bekroont boeken die over het hoofd gezien worden door de mainstream boekenmedia. Het boek in kwestie moet in 2010 gepubliceerd zijn en in het Nederlands vertaald.

Palestijnse strijd

In ‘De poort van de zon’ schrijft Khoury over de historische strijd van het Palestijnse volk. In ‘Antwerpen, biografie van een stad’, verhaalt een trio historici over de fascinerende Antwerpse stedelijke geschiedenis.

Boekhandel De Groene Waterman organiseert jaarlijks de literaire prijs. De boekhandel grossiert voornamelijk in ‘kwaliteitsboeken’. “Wij verkopen dan ook geen kookboeken”, zegt Edith Aerts van De Groene Waterman. “Boeken van bijvoorbeeld Filip Dewinter zijn er ook niet te vinden. Er wordt wel eens gezegd dat we links zijn, maar ach, wat is links?”

© 2011 — StampMedia – Sander Carollo

MO* publiceerde in de zomer van vorig jaar nog een voorpublicatie uit ‘Poort van de zon’ van Elias Khoury.