Marathon eindigt met politiek gebaar tegen Ethiopische regering

Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa protesteerde op de Olympische Spelen in stilte tegen het geweld van de Ethiopische overheid. Met zijn gekruiste polsen getuigt hij zijn steun met de Oromo, en brengt hij mogelijk zijn leven in gevaar.

  • © Reuters Het Internationaal Olympisch Comité verbiedt politieke protesten tijdens de Spelen, maar de straf die Lilesa te wachten staat in zijn thuisland is ongetwijfeld hoger. © Reuters

De Ethiopische marathonloper Feyisa Lilesa bracht mogelijk zijn leven in gevaar toen hij als tweede over de eindstreep liep afgelopen zondag. Hij kruiste zijn polsen boven zijn hoofd als teken van protest tegen de Ethiopische overheid. Toen hij op het podium stond, herhaalde hij het gebaar.

Op die manier bracht hij het onrecht onder de aandacht dat de Oromo wordt aangedaan, de grootste etnische groep van Ethiopië. De Oromo protesteren al maanden tegen het geweld van de Ethiopische regering. Volgens Human Rights Watch zijn er sinds november al meer dan 400 demonstranten vermoord en tienduizenden gearresteerd.

De Oromo protesteerden aanvankelijk tegen de plannen van de Ethiopische overheid die de grond van de boeren in Oromia zouden ontnemen. Daarbij zouden ze gedwongen moeten verhuizen, zoals volgens HRW al eerder gebeurde in 2014. De overheid onderdrukte die protesten op een bijzonder gewelddadige manier, en reageerde gelijkaardig op de protesten als antwoord op het geweld. Ook bij het laatste protest begin augustus vielen er bijna 50 slachtoffers.

‘De Ethiopische overheid vermoordt mijn volk.’

‘De Ethiopische overheid vermoordt mijn volk’, verklaarde Lilesa later, volgens de Amerikaanse krant The Washington Post. ‘Ik steun dan ook de protesten van de Oromo, mijn stam. Mijn familie zit in de gevangenis. Als ze het hebben over democratische rechten, worden ze vermoord.’

Het Internationaal Olympisch Comité verbiedt politieke protesten tijdens de Spelen, maar de straf die Lilesa te wachten staat in zijn thuisland is ongetwijfeld hoger.

‘Als ik terug naar Ethiopië ga, vermoorden ze me misschien, of steken ze me in de gevangenis. Ik heb nog niet beslist of ik wel terug ga. Misschien verhuis ik wel naar een ander land.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift