EU noemt alomtegenwoordig bisphenol-A “erg zorgwekkende stof”

Nieuws

EU noemt alomtegenwoordig bisphenol-A “erg zorgwekkende stof”

EU noemt alomtegenwoordig bisphenol-A “erg zorgwekkende stof”
EU noemt alomtegenwoordig bisphenol-A “erg zorgwekkende stof”

IPS

22 december 2016

Europa bestempelt bisphenol-A, een hormoonverstorende stof die alomtegenwoordig is in plastics, officieel als "erg zorgwekkende stof". Daarmee komt de stof in de wachtrij voor een verbod.

Bisphenol-A of kortweg BPA is een veelgebruikte stof om plastic transparant te maken. De stof is aanwezig in duizenden consumentenproducten, van dvd’s tot babyflesjes en conservenblikken.

Hormoonverstoorder

Al jaren groeit de bezorgdheid over de hormoonverstorende eigenschappen van BPA. Een groeiend aantal studies wijst op de gevolgen voor het hormoonstelsel en de voortplanting en de link met aandoeningen als astma, ADHD, depressie, gedragsproblemen en obesitas.

Landen als Canada en Denemarken bestempelden de stof daarom jaren geleden al als “giftig”. De EU verbood het gebruik eerder al in babyproducten zoals flesjes.

Op aangeven van Frankrijk en onder druk van de groeiende bewijslast bestempelt het Chemisch Agentschap van de Europese Unie (ECHA) de stof nu als SVHC-stof: substance of very high concern of ‘erg zorgwekkende stof’.

Kandidaat

BPA is daarmee nog niet verboden. De stof wordt in een eerste fase opgenomen in de zogenaamde “kandidatenlijst” met stoffen die in de wachtrij staan om strenger gereguleerd te worden onder de Europese REACH-wetgeving.

Dat wachten kan even duren: sommige chemische stoffen doen er jaren over. Maar door het alomtegenwoordige gebruik van bisphenol-A in consumentenproducten is de verwachting dat de goedkeuring niet zo lang op zich zal laten wachten.

Alleen al het feit dat de stof op de kandidatenlijst van gevaarlijke stoffen staat, is een belangrijk signaal, zeggen waarnemers. Producenten zullen daardoor sneller op zoek gaan naar alternatieven.