Gelekt document bewijst dat VN kindermisbruik negeerde

Gelekte documenten van de Verenigde Naties (VN) tonen aan dat hoge ambtenaren op de hoogte waren van het misbruik door soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek, en hoe de organisatie faalde om er iets tegen te ondernemen. Ondertussen werd wel werk gemaakt van een verwijdering van klokkenluider Anders Kompass.

  • United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0) 'De documenten werden afgelopen vrijdag vrijgegeven.' United Nations Photo (CC BY-NC-ND 2.0)

Volgens de documenten zijn in totaal drieëntwintig soldaten uit Frankrijk, Tsjaad en  Equatoriaal-Guinea betrokken bij het schandaal.

De documenten werden afgelopen vrijdag vrijgegeven door de organisatie AIDS-Free World als onderdeel van hun Campagne Blauwe Code, die de laksheid van de VN aanklaagt als het gaat om misbruik van kinderen door VN-vredesmachten te voorkomen.

Ontslag

‘De documenten tonen het totale falen van de VN wat betreft de omgang met klachten over seksueel misbruik’, zegt Paula Donovan van AIDS-Free World in een verklaring.

In het gelekte rapport staat Anders Kompass’ eigen visie op de feiten. Die tonen aan dat hij gevraagd werd om ontslag te nemen door de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, prins Zeid Ra’ad Al Hussein, die handelde op vraag van de chef van VN-vredesmacht, Herve Ladsous.

‘De documenten tonen het totale falen van de VN wat betreft de omgang met klachten over seksueel misbruik.’

Kompass, directeur Field Operations bij de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, overhandigde een rapport over het misbruik van Franse soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek aan de Franse autoriteiten.

Een andere openbaring zijn de e-mails tussen Joan Dubinsky, directeur van het VN Ethics Office, Susana Malcorra, kabinetschef van het Uitvoerend Bureau van de secretaris-generaal, Carman Lapointe, ondersecretaris-generaal voor het Bureau voor Internal Oversight Services, en Zeid Ra’ad Al Hussein, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, met als onderwerp ‘VERTROUWELIJK — Betreffende Anders Kompass’, tussen 7 en 10 april 2015, de discussie tussen de verschillende VN-afdelingen over de zaak Kompass.

AIDS-Free World zegt dat deze documenten de onafhankelijkheid van een aantal afdelingen in vraag stellen.

Unicef op de hoogte

Verder tonen de documenten aan dat het VN-kinderfonds Unicef bewijzen had van het misbruik. Tijdens een interview met Unicef verklaarde een dertienjarige jongen dat hij verschillende keren verplicht werd tot orale seks met de soldaten.

‘Door akkoord te gaan met het interview, verwachtten kinderen dat het misbruik zou stoppen en de schuldigen gearresteerd zouden worden. Als kinderen seksueel misbruik melden, moeten volwassenen dat doorgeven aan de autoriteiten. Een kind heeft bescherming nodig en geen agentschap dat zelf beslist of het al dan niet een klacht zal neerleggen. Ze verdienen de bescherming die ze dachten te krijgen zodra de VN op de hoogte waren van het misbruik’, zegt AIDS-Free World in een verklaring.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift