Honduras gaat samen met EU bossen beter beschermen

Nieuws

Honduras gaat samen met EU bossen beter beschermen

06 november 2012

De regering van Honduras en de Europese Unie gaan samenwerken om de bossen in het Centraal-Amerikaanse land beter te beschermen.

Het samenwerkingsakkoord, dat nog ondertekend moet worden, moet een beter beheer van de Hondurese bossen mogelijk maken via een verbod op houtkap en houthandel en het opstellen van de effectieve beschermingsnormen.

Honduras verliest jaarlijks 86.000 hectare bos.

Europa sluit het akkoord met het Instituto de Conservación Forestal (Instituut voor Bosbehoud), een overheidsinstantie.

Het gaat om het eerste akkoord van deze aard in Latijns-Amerika. Het akkoord wordt ook onderschreven door de Hondurese Fundación Democracia sin Fronteras (FDsF), het Britse Global Witness en het Centraal-Amerikaanse Progressio Latina. Die organisaties zijn alle bezig met de bescherming van het milieu en de bossen, zegt de Hondurese bosdeskundige Rigoberto Sandoval.

De FDsF staat in voor de opvolging van het samenwerkingsakkoord.

Centraal-Amerika het ergst

Nergens in Latijns-Amerika gaat de ontbossing sneller dan in de Centraal-Amerikaanse landen Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama, ondanks het feit dat er steeds meer plannen gelanceerd worden om dit te voorkomen, zei de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) vorig jaar in een rapport.

De oppervlakte bebost gebied in Centraal-Amerika kromp van 21,9 miljoen hectare in 2000 tot 19,4 miljoen in 2010. De belangrijkste oorzaken zijn verstedelijking en uitbreiding van de landbouw.

Honduras zet onder meer militairen in om bossen weer aan te planten.