Dossier: 

ICIJ wint Pulitzerprijs voor PanamaPapers

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) is bekroond met een Pulitzerprijs voor de PanamaPapers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de 101ste editie van de Amerikaanse journalistiekprijzen.

  • Public domain (CC0) Public domain (CC0)

De PanamaPapers, een samenwerking tussen ICIJ en honderden journalisten, was het grootste journalistieke onderzoek ooit. Een datalek van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthulde de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en wereldleiders, politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, en celebrities. Ook journalisten van De Tijd, Le Soir, Knack en MO* werkten hieraan mee.

Het ICIJ wint samen met de uitgever McClatchy en de Miami Herald in de categorie “Explanatory reporting”. Aan de Pulitzerprijs is een geldsom van 15.000 dollar verbonden.

Kristof Clerix: ‘Net in deze tijden van fake news en desinformatie is het belangrijk dat de pers haar rol van watchdog of democracy ernstig neemt’

Onderzoeksjournalist Kristof Clerix die in eerste instantie voor MO* en nadien voor Knack meewerkte aan de PanamaPapers, reageert verheugd: ‘Uiteraard is dit een heel mooie erkenning voor het werk van ICIJ en een opsteker voor de internationale samenwerking tussen onderzoeksjournalisten. Net in deze tijden van fake news en desinformatie is het belangrijk dat de pers haar rol van watchdog of democracy ernstig neemt. Gelukkig winnen de PanamaPapers niet enkel journalistieke awards maar hebben de publicaties ook echt impact op de wereld van belastingparadijzen.’

De Pulitzer Prize is een van de bekendse prijzen op het gebied van journalistiek en literatuur. De prijs die in het leven werd geroepen door de Amerikaanse krantenmagnaat Joseph Pulitzer, wordt al sinds 1917 uitgereikt door de Columbia University in New York. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift