Dossier #PanamaPapers

Een datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthult banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en wereldleiders, politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, en celebrities. PanamaPapers, een samenwerking tussen het International Consortium of Investigative Journalists en honderden journalisten, is het grootste journalistieke onderzoek ooit.

di 11/04
Public domain (CC0)
Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) is bekroond met een Pulitzerprijs voor de PanamaPapers. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de 101ste editie van de Amerikaanse journalistiekprijzen.
di 05/07
© Belfius
Onderzoeksjournalisten Kristof Clerix (Knack/ex-MO*) en Lars Bové (De Tijd) winnen de Prijs voor de Democratie 2016 omwille van hun journalistieke bijdrage aan de PanamaPapers.
vr 10/06
Global Alliance for Tax Justice / Flickr - (CC BY-NC 2.0)
9 juni is Tax Justice Day, een oproep voor een eerlijker belastingsysteem. MO* vroeg een aantal experts hoe het gesteld is met de fiscale rechtvaardigheid in België en de wereld: ‘Doe er eindelijk iets aan! Hoeveel leaks zijn er nog nodig om maatregelen te nemen die hout snijden?’
wo 08/06
Nico2panama (CC by-sa 3.0)
Minstens 117 Belgische advocaten, boekhouders en financieel adviseurs stonden in contact met Mossack Fonseca om bedrijven op te richten in belastingparadijzen.
di 07/06
CC Daniele Pieroni (CC BY-SA 2.0)
Gisteren publiceerde de New York Times de resultaten van hun Panama Papers onderzoek, waaruit blijkt dat 2400 Amerikanen gebruik maakten van de diensten van Mossack Fonseca. Waarom verschijnen deze resultaten pas twee maanden na de oorspronkelijke bekendmaking door het International Consortium of Investigative Journalists?
za 28/05
CC Robin Zebrowski
Honderden bedrijven op belastingparadijzen zijn eigenaar van Belgisch vastgoed of bezaten in het verleden huizen, appartementen of grond in ons land. Minder dan een op de tien van de betrokken offshores werd opgezet met tussenkomst van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Dat blijkt uit de Panama Papers en uit gegevens van de Kruispuntbank van Ondernemingen.
do 19/05
Bron: Vimeo
De familie Rawji heeft Indische roots, maar is al decennia lang actief in Congo. Van daaruit richtten ze, met de hulp van advocatenkantoor Mossack Fonseca, offshores op in zowat alle belastingparadijzen. Maar voor de zekerheid is hun verblijfsadres de Zwitserlandstraat in de Brusselse gemeente Sint Gillis.
do 19/05
Sasha Lezhnev (CC by-nc-nd 2.0)
De Congolese ondergrond is beroemd en berucht om zijn rijkdom. Koper, kobalt, diamant en olie spelen ook een hoofdrol in de Congolese #PanamaPapers. De politieke elite in Kinshasa speelt onder een hoedje met enkele buitenlanders die economisch actief zijn de Democratische Republiek Congo. Het echte goud zit offshore.
do 19/05
Susan Hunt (CC by-nc-nd 2.0)
De familie Damseaux is al 85 jaar actief in Congo, en bezit vandaag de tweede grootste voedselverdeling van het land. De onvoorspelbaarheid van Kinshasa bedreigt echter de opgebouwde winsten, maar daarvoor weet Dexia wel een oplossing: naar Panama! 
do 19/05
Bob Adams (CC by-sa 2.0)
Philippe de Moerloose is een van de rijkste Belgen die zijn fortuin in Afrika heeft opgebouwd. Als zijn investeringen in de luchtvaart dreigen te mislukken, gaat hij over tot vereffening. Idem dito voor zijn offshorebedrijf. Dat blijkt uit de Panama Papers.
wo 18/05
© Gie Goris
De Panama Papers leggen de mondialisering in ongekend detail bloot. Uit vier artikels die vandaag op MO.be verschijnen, blijkt dat de afstand tussen Brussel, Kinshasa en Panama extreem klein is – voor wie rijk genoeg is.
di 10/05
Public domain (CC0)
Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft op zijn website een deel van de informatie uit de Panama Papers publiek gemaakt.
vr 06/05
CC Scott Beale (CC BY-NC-ND 2.0)
Voor het eerst sinds de publicatie van de Panama Papers richt de mysterieuze bron achter het documentenlek zich rechtstreeks tot het grote publiek. In een manifest van vier pagina’s dat “John Doe” naar Süddeutsche Zeitung stuurde, pleit de bron voor een betere bescherming voor klokkenluiders.
vr 06/05
CC Scott Beale (CC BY-NC-ND 2.0)
The source behind the 11 million files that made the Panama Papers possible, sent a manifest to the Süddeutsche Zeitung. ‘Income inequality is one of the defining issues of our time.  It affects all of us, the world over.  The debate over its sudden acceleration has raged for years, with politicians, academics and activists alike helpless to stop its steady growth despite countless speeches, statistical analyses, a few meagre protests, and the occasional documentary.  Still, questions remain: why? And why now?’
di 03/05
De aan het licht gebrachte Panama Papers zijn, net zoals dat gaat met andere schandalen, verteerd na slechts enkele dagen. We raken zo gewoon aan schandalen, dat het niet te vatten is en dat de reactie van het grote publiek meestal neerkomt op ‘iedereen is corrupt en de politiek draait om corruptie’.
di 03/05
Public domain (CC0)
De kleren van de keizer. Aan dat sprookjesverhaal doen de onthullingen over een wereldwijd offshore-web via Panama denken. De 1 procent staat poedelnaakt op de voorpagina’s van kranten en nieuwssites wereldwijd. ‘De journalisten doen hun werk, maar de politiek niet. Er zal ook nu wel weer niks van komen.’ Die vrees is helaas zeer terecht.
do 28/04
© Michiel Petitjean
Marcelo Oliveira richtte het Instituto Justicia Fiscal op in Brazilië en ijvert al jaren voor fiscale rechtvaardigheid. Hij sprak met MO* over belastingparadijzen en alternatieven voor de huidige wetgeving.
wo 27/04
© Belga
Toplui van de grootste Belgische diamantbedrijven, waaronder Rosy Blue en de Arslanian Frères, waren verbonden aan verschillende offshorevennootschappen op de Britse Maagdeneilanden. Dat blijkt uit gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. De offshores werden opgericht om diamanten te ontginnen in Angola.
wo 27/04
James Cridland (CC by 2.0)
Op de Panama Papers-lijst van 732 Belgische burgers en inwoners staan liefst 65 diamantairs. Na de financiële sector is de diamantindustrie de beroepscategorie die het sterkst offshore verankerd is.
di 26/04
Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten zet op 9 mei een doorzoekbare database online met informatie over bedrijven in belastingparadijzen die deel uitmaken van het Panama  Papers-onderzoek.
di 26/04
RVS Handelsraum (CC by 2.0)
Na de publicatie van de Panama Papers begin april haalde Claude Marx, directeur-generaal van de Luxemburgse banktoezichthouder CSSF, fel uit naar de offshorewereld: ‘Legaliteit is niet alles.’ Nu duikt zijn naam echter zelf op in de gelekte documenten van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca. 
za 23/04
Public Domain (CC0
De voormalige Dexia-dochter Experta leverde zelf “stroman-directeurs” voor offshores.  En ook dochterondernemingen van Bank Degroof en de bankgroepen Fortis en KBC duiken op in het documentenlek van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. ‘Toen we onder het management van Fortis vielen, traden we op als “back office” voor een paar duizend offshorestructuren voor Fortis-klanten’, zegt een woordvoerder van de Intertrust Group.
vr 15/04
© Reuters/Carlos Jasso
De Panamese politie deed dinsdagavond laat een inval in het hoofdkwartier van advocatenkantoor Mossack Fonseca. Ze waren op zoek naar bewijzen die ‘het mogelijk gebruik van het kantoor voor illegale activiteiten zouden aantonen’.
wo 13/04
Adrien Sifre (CC by-nc-nd 2.0)
De West-Vlaamse familie Brackx, oprichter van de grootste Belgische touroperator Jetair, had jarenlang offshores in Panama en Curaçao. Die waren op hun beurt eigenaar van het bekende Belroy-hotel in Benidorm.
wo 13/04
Mchidell / public domain (CC0)
Leonidas-topman Dimitrios Kestekoglou kreeg in de periode 2006-2009 een volmacht over drie Panamese bedrijven: Dometrans SA, Uniprof SA en Nouera SA. Dat blijkt uit het datalek van Mossack Fonseca.
ma 11/04
Spone (CC by-sa 3.0)
Al in juni 2009 kreeg de Bijzondere Belastinginspectie van Gent in een concreet dossier lucht van de “Panama-route” die Dexia via Luxemburg organiseerde. Ondanks pogingen van de Gentse BBI-directeur Karel Anthonissen om het hele mechanisme te laten onderzoeken door de BBI, gebeurde dat niet. BBI-baas Frank Philipsen zegt maandagochtend dat er een intern onderzoek komt.
zo 10/04
Teacher's Dude BBQ (CC BY-SA 2.0)
Tine Destrooper, Uitvoerend Directeur van het Centrum voor Mensenrechten aan New York University, volgde deze week de #PanamaPapers met dezelfde verontwaardiging als miljoenen mensen wereldwijd. Wat te weinig aandacht krijgt, stelt ze, is dat belastingontwijking en -ontduiking bijdragen tot de schending van de mensenrechten van de meest kwetsbaren. Overheden zijn daarvoor verantwoordelijk.
za 09/04
© MO*
Het Luxemburgse advieskantoor Experta, dat van 2002 tot 2011 via Banque Internationale à Luxembourg (BIL), deel uitmaakte van de Dexia-groep, heeft meer dan 1600 offshores helpen oprichten via Mossack Fonseca. In de raad van bestuur van BIL zetelden onder meer ex-premier Jean-Luc Dehaene, Jacques Rogge en voormalig Dexia-topman Pierre Mariani.
za 09/04
Daniel Hohert (CC BY-SA 2.0)
Uit de PanamaPapers-documenten blijkt dat honderden banken en hun filialen alles bij elkaar bijna 15.600 offshores oprichtten. UBS, HSBC en Societé Generale spelen de hoofdrol.
do 07/04
public domain (CC0)
De PanamaPapers zijn wereldnieuws. Het enorme lek bij Mossack Fonsesca richt de spots op politici, zakenlui en topsporters die ondoorzichtige constructies opzetten voor hun kapitaal. Het grootste schandaal ooit rond de superrijken inspireert uiteraard ook cartoonisten van over de hele wereld. Een overzicht:
do 07/04
Chuck624 (CC BY-SA 2.0)
Het megalek uit Panama legt meer dan ooit de onrechtvaardigheid van een globalisering zonder regels bloot. Stappen vooruit zetten vergt internationale samenwerking tussen (onder meer) journalisten, overheden en middenveldorganisaties.
wo 06/04
Thierry Ehrmann (CC by 2.0)
Acht huidige en voormalige leden van het Permanente Comité van het Chinese Politbureau, het hoogste beslissingsorgaan in de Volksrepubliek, hebben verwanten met geheime offshore bedrijven.
wo 06/04
Zack Mccarthy (CC by 2.0)​
Patokh Chodiev, waar de hele Kazachgate om draait, is verbonden aan tal van offshore-vennootschappen op belastingparadijzen. Dat blijkt uit een datalek dat MO* via ICIJ en de Süddeutsche Zeitung kon inkijken. Opmerkelijk: Chodievs reputatie blijft hem tot in de meest exotische uithoeken van de wereld achtervolgen.
wo 06/04
Lheld1023 (CC by-sa 3.0)
Waarom richten Belgen bedrijven op in belastingparadijzen? Wat mag wel en wat mag niet? Drie topexperts leggen het helder uit. ‘Wie offshores helpt opzetten, kan medeplichtig zijn aan een misdrijf.’
di 05/04
© Nick Hannes
Rijke en machtige mensen maken gebruik van offshores en dure advocaten om belastingen te ontlopen, volgens de PanamaPapers. Als dat mag van de wet, dan moet de wet veranderen. En als het tegen de wet is, moet de overheid beter controleren. Politici hebben nog even de tijd om te handelen, maar de populistische klok tikt.
di 05/04
Bankenverband - Bundesverband (CC by-nd 2.0)
Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), heeft de vier media die het ‘Panama Papers’-onderzoek uitbrachten in België, verzocht alle gelekte gegevens over Belgische belastingplichtigen over te maken. In een gezamenlijk antwoord meldden De Tijd, Knack, MO* en Le Soir dat het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ reeds aankondigde dat het in mei data zal prijsgeven.
di 05/04
Christiaan Triebert (CC BY 2.0)
Niet alleen politici en bedrijfsleiders klopten de afgelopen jaren aan bij offshoreleverancier Mossack Fonseca. Ook vermoedelijke financiers van het terrorisme, kernmachten en wapensmokkelaars waren klant bij het Panamese advocatenkantoor.
di 05/04
Kilian de Jager (CC by 2.0)
Offshore vennootschappen in Panama en de Britse Maagdeneilanden, bankrekeningen in Luxemburg en Hongkong, tussenpersonen in Zwitserland en Curacao: welkom in de coulissen van de Belgische haute finance. Minstens zes van Belgiës rijkste families duiken op in het datalek van Mossack Fonseca, dat MO* via ICIJ en de Süddeutsche Zeitung kon inkijken. Een overzicht.
ma 04/04
© MO*
Gelekte documenten tonen dat de familie van de president in Azerbeidzjan geld verdient met goudmijnen en buitenlands vastgoed. Daarvoor moeten we wel drie lagen van geheim eigenaarschap van offshore bedrijven afschrapen.
ma 04/04
josef.stuefer (CC BY 2.0)
Na LuxLeaks en SwissLeaks duiken een aantal telgen van de steenrijke familie de Spoelberch nu ook op in #PanamaPapers. Welkom in de coulissen van de Belgische haute finance.
ma 04/04
Public Domain
Ruim 2500 Belgen hebben in hun belastingaangifte van aanslagjaar 2015 gemeld dat ze een ‘laag belaste juridische constructie’ – een offshorebedrijf – hebben opgericht. Dat blijkt uit cijfers van Financiën.
zo 03/04
Control Arms (CC BY 2.0)
De premier van IJsland kwam aan de macht nadat het land financieel ineenstortte, terwijl hij zijn offshore-holding met obligaties in IJslandse banken verborgen hield. Gelekte documenten zetten meer dan een kritische voetnoot bij de veelgeprezen IJslandse aanpak van de bankencrisis.
zo 03/04
© Mathieu Tourliere Revista Proceso
Gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca & Co leggen een klantenbestand bloot van onder meer drugsdealers, maffialeden, corrupte politici en belastingontwijkers – en wangedrag in overvloed.
zo 03/04
Een datalek bij het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthult de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en twaalf wereldleiders, allerhande andere politici, bedriegers, drugstrafikanten, miljardairs, celebrities en sportsterren.
zo 03/04
Charis Tsevis (CC BY-NC-ND 2.0)
11,5 miljoen gelekte documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca onthullen de banden tussen meer dan 200.000 bedrijven op belastingparadijzen en politici, criminelen, miljardairs en celebrities.
zo 03/04
Public Domain
Van stervoetballer Lionel Messi tot Argentijns president Mauricio Macri: uit een datalek van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca blijkt dat heel wat bekende namen verbonden zijn aan bedrijven op belastingparadijzen. Een overzicht van tien straffe cases.
zo 03/04
Public Domain (CC0)
Minstens 732 burgers en inwoners van België hebben via tussenkomst van het Panamese advocatenbureau Mossack Fonseca massaal bedrijven opgericht in elf verschillende belastingparadijzen. Ze zijn verbonden aan minstens 1144 offshores.
zo 03/04
De Russische president Vladimir Poetin heeft de voorbije vijftien jaar meer dan twee miljard euro aan overheidsgeld verduisterd. Dat blijkt uit gelekte bestanden van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca. Via een uitgebreid netwerk van vertrouwelingen werd het geld via offshoreconstructies versluisd.
De Panama Papers tonen hoe politici en spelers in mijn-, olie- en gasindustrie voordeel halen uit de geheime en dubieuze transfers van miljoenen dollars via offshorebedrijven. Spin in het Algerijnse web is Farid Bedjaoui die intussen via Interpol internationaal geseind staat om een gevangenisstraf uit te zitten in Italië.