Jan Roobrouck en Annelies Van Erp winnen de MO*zomerwedstrijd

Nieuws

Jan Roobrouck en Annelies Van Erp winnen de MO*zomerwedstrijd

Jan Roobrouck en Annelies Van Erp winnen de MO*zomerwedstrijd
Jan Roobrouck en Annelies Van Erp winnen de MO*zomerwedstrijd

Maarten Lambrechts

06 oktober 2011

Gisteren, woensdag 5 oktober, lauwerden MO*, Air France KLM en de Koning Boudewijnstichting de twee winnaars van de MO*zomerwedstrijd. Uit de ingezonden essays over de relatie tussen Afrika en het westen verkozen de lezers van MO* en MO.be deze van Jan Roobrouck en Annelies van Erp. De winnaars vliegen eind november naar Zuid-Afrika, waar ze twee projecten van de Koning Boudewijnstichting zullen bezoeken. Op MO.be zullen ze verslag uitbrengen van hun reis.

MO*hoofdredacteur Gie Goris sprak in zijn inleiding bij de uitreiking van een geslaagde wedstrijd, met 41 inzendingen en meer dan 3700 uitgebrachte stemmen. Hij feliciteerde de winnaars en sprak zijn hoop uit dat ze zich in de toekomst zullen blijven inzetten voor een betere berichtgeving over Afrika en ze de vaandeldragers zullen blijven van de zomerwedstrijd, die met de reis naar Zuid-Afrika zijn tweede luik zal ingaan.

Ellen Schouppe en Josse Abrahams, juryleden van de wedstrijd en vertegenwoordigers van respectievelijk Air France KLM en de Koning Boudewijnstichting, de partners van de wedstrijd, waren beiden blij met de grote respons, hoewel dit voor hen veel leeswerk betekende. Abrahams: ‘Chapeau aan alle deelnemers, die elk ook heel wat tijd investeerden in het schrijven van hun inzendingen. Een paar ideeën uit de ingezonden essays blijven hangen, zoals het toekomstgerichte van Jan Roobrouck en de historische benadering van Annelies van Erp, de twee winnaars van de wedstrijd.’

De winnaars

Jan Roobrouck is historicus en werkt momenteel zijn doctoraat af aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij beleefde zijn eerste levensjaren in Rwanda, maar keerde tot nu toe niet terug naar het Afrikaanse continent. In zijn winnend essay Afroropa: luchtspiegelingen in een zee van zonnespiegels schetst hij het toekomstbeeld van een sociale en groene integratie van Afrika en Europa. Hij waarschuwt echter dat met de hudige Scramble for Africa 2.0 en de barrières rond fort Europa dit toekomstbeeld een luchtspiegeling zal blijven.

Annelies van Erp is eveneens geschiedkundige en studeerde ook af als journaliste. Dit jaar nog liep ze drie maanden stage bij MO*. Zo kwam ze voor het eerst echt in aanraking met Afrika: ze interviewde bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse minister van wetenschap. Haar essay Afrika en Europa moeten samen geschiedenis schrijven is een pleidooi voor meer aandacht voor de Afrikaanse geschiedenis, zowel in de Afrikaanse landen zelf als in Europa, dat deel uitmaakt van deze geschiedenis.

Zuid-Afrika

Jan en Annelies winnen met hun essay een reis naar Zuid-Afrika. Daniel Salole van de Koning Boudewijnstichting: ‘De Koning Boudewijnstichting kijkt er naar om eind november samen met Jan en Annelies af te reizen naar Zuid-Afrika. In Lesotho en Soweto zullen we twee projecten bezoeken die voetbal gebruiken in de strijd tegen aids bij jongeren. Maar we laten de winnaars uiteraard de ruimte om hun journalistieke talenten te botvieren.’ MO*redactrice Olivia Rutazibwa, die eveneens zal afreizen naar Zuid-Afrika, sluit hier bij aan: ‘Naast het bezoeken van de interessante projecten, zullen we er met ons drie alles aan doen om er een geslaagde reportagereis van te maken.’

Videoverslag