Lego wil positieve impact maken op het milieu

Lego brengt windturbine op de markt

Beth Haught CC BY-NC-ND 2.0

 

Speelgoedfabrikant Lego brengt een symbolische Vestas-windmolen op de markt. Nog een primeur: de speelgoedset is voorzien van de eerste onderdelen uit plantaardig plastic.

Jaarlijks worden zo’n 60 miljard legoblokjes geproduceerd. Die zijn tot nog toe gemaakt uit olie en vormen een bron van afval. De fabrikant is dan ook hard op zoek naar een meer milieuvriendelijk alternatief. In 2015 investeerde Lego daarvoor 150 miljoen dollar in een duurzaam onderzoekscentrum in het Deense Billund.

De eerste onderdelen uit plantaardig materiaal zijn nu dus een feit: bij het landschap rond de windmolen horen enkele boompjes die gemaakt zijn uit plantaardig plastic. Het gaat om polyethyleen, een flexibel plastic op basis van ethanol uit suikerriet. De overige achthonderd stukjes in de set zijn wel nog van olie gemaakt.

Shell

De turbine vormt ook een symbolische breuk met de jaren dat Lego nog volop Shell-boorplatforms en olietrucks maakte. De speelgoedfabrikant kreeg daarvoor harde kritiek van milieuorganisaties.

‘De windturbine viert onze eerste stappen naar onze groene ambitie, we hopen dat de bouwers kennis kunnen maken met hernieuwbare energie’

Nadat een campagne van Greenpeace viraal ging, besliste de fabrikant eind 2014 om de samenwerking met Shell stop te zetten.

‘We streven ernaar om een positieve impact op het milieu te maken, klimaatactie te steunen en te kiezen voor duurzame materialen in onze producten en verpakkingen’, zegt Tim Brooks, verantwoordelijk voor Duurzaamheid bij LEGO Group.

‘Deze windturbine viert onze eerste stappen op weg naar die ambitie en we hopen dat het de bouwers kennis kan doen maken met hernieuwbare energie.’

De speelgoedwindmolen is een meter hoog en voorzien van een motor om de wieken echt te laten draaien. De turbine produceert dus geen stroom maar verbruikt er - idealiter uit groene energie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift