Meest noordelijke meer ontdooit na 2400 jaar

Nieuws

Meest noordelijke meer ontdooit na 2400 jaar

05 oktober 2012

In Groenland begint het Kaffeklubbenmeer, het meest noordelijke meer ter wereld, na 2400 jaar te ontdooien. Daardoor komt er ook weer leven in het meer, stellen wetenschappers vast.

Het Kaffeklubbenmeer (letterlijk vertaald het Koffieclubmeer) is een 48 hectare groot meer in het uiterste noorden van Groenland, vlak bij de Noordelijke IJszee. Het bevindt zich al 2400 jaar onder een 1 tot 2 meter dikke ijslaag.

Nu de zomertemperaturen ook in deze barre regio toenemen, begint dat ijs te smelten, zeggen wetenschappers. En daardoor komt het meer ook weer tot leven. Sinds de jaren 1960 worden er steeds meer minuscule, eencellige algen waargenomen. In de meest recente waterstalen zijn al ongeveer twintig soorten aangetroffen.

Al die honderden jaren konden onder het dikke ijs alleen blauwalgen overleven, geen echte algen maar bacteriën, die weinig licht nodig hebben.

Gevolg van de klimaatverandering

Echte algen vond je 3500 jaar geleden wel nog in het Kaffeklubbenmeer maar naarmate het kouder werd en er meer neerslag viel, verdwenen ze. Toen het meer ongeveer 2400 jaar geleden het hele jaar rond onder dik ijs terechtkwam, was er geen spoor meer van de algen.

Voor de wetenschappers zijn de recente dooi en de biologische verandering die erdoor worden teweeggebracht, het gevolg van de klimaatverandering. Ze vonden geen sporen van luchtvervuiling als oorzaak.

Het onderzoek gebeurde onder leiding van Bianca Perren van de Universiteit van Franche-Comté in het Franse Besançon. De studie werd gepubliceerd door Geology, het tijdschrift van de Geological Society of America .

Als gevolg van de stijgende temperaturen worden in het hele noordpoolgebied grondige veranderingen waargenomen. Vorige maand kromp de ijsoppervlakte op de Noordelijke IJszee tot een minimumrecord.
Nooit eerder sinds het begin van de satellietmetingen was de hoeveelheid ijs in die zee ‘s zomers zo klein.