MO* bekroond met Vlaams-Nederlandse prijs onderzoeksjournalistiek

MO*journalist Kristof Clerix heeft samen met collega’s van De Tijd en Trouw De Loep gewonnen, de award voor beste onderzoeksjournalistiek uitgereikt door de Vlaams Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten. De jury was vooral gecharmeerd door het internationale opzet van hun gezamenlijke onderzoeksproject LuxLeaks, opgezet door het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

  • © Nina Slagmolen Uitreiking van De Loep in Den Haag: MO* valt in de prijzen. © Nina Slagmolen

Liefst tien Loepen heeft de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ vrijdag 20 november uitgereikt tijdens een feestelijke avond in Den Haag. Uit 76 inzendingen voor De Loep waren tien producties genomineerd, waarvan drie zijn gemaakt in een samenwerkingsverband. De kroon spande LuxLeaks, de winnaar in de categorie tekst. Aan deze productie werkten vijf journalisten mee, uit Nederland en Vlaanderen: Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw).

In de categorie audiovisueel ging de prijs naar Jet Schouten en Linda Stoltenberg (Radar) voor te tv-uitzending Mandarijnennetjes als implantaat – goedkeuring implantaten is een farce.

Dimitri Tokmetzis (De Correspondent) won de digitale Loep, met Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone.

De Aanmoedigingsprijs voor jong talent, ten slotte, ging naar Vissen naar subsidie van Anne de Blok en Frederick Mansell.

Technisch zware kost

Het aantal inzendingen was dit maal minder dan vorig jaar, maar de gemiddelde kwaliteit was beduidend hoger. Dat maakte dat de jury de lat hoger kon leggen, aldus juryvoorzitter Marc Chavannes.

‘De jury heeft grote bewondering voor de internationale opzet van dit onderzoek’, schrijft de jury in zijn rapport over het LuxLeaks-onderzoek. ‘Weliswaar is de samenwerking op zichzelf niet een verdienste van de inzenders, maar zij hebben het wel aangedurfd om mee te doen, over taal- en cultuurbarrières heen te stappen en zich open te stellen voor het delen van werk met andere media. En dat terwijl het over technisch zware kost gaat. Als jury van een internationale prijs voor onderzoeksjournalstiek juichen we dat toe.’

‘De gekozen onderzoeksmethoden zijn misschien niet bijzonder creatief, maar we hebben veel respect voor de volharding die de verslaggevers aan de dag hebben gelegd om de materie te doorgronden en de feiten te checken. Het resultaat mag er dan ook zijn, nu is vast komen te staan dat grote internationaal werkende bedrijven en families worden bevoordeeld door belastingdiensten, terwijl kleine ondernemers en burgers het volle pond moeten betalen.’

Eerder dit jaar wonnen Clerix en Bové met LuxLeaks al de Belfius Persprijs. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.