Dossier #LuxLeaks

Meer dan 340 internationale bedrijven hebben confidentiële belastingafspraken afgesloten in Luxemburg. Daardoor konden ze hun wereldwijde belastingbijdragen flink reduceren. Dat blijkt uit een datalek van 28.000 pagina’s dat het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft onderzocht. MO*journalist Kristof Clerix, lid van ICIJ, werkte maandenlang op de Belgische documenten. Het resultaat daarvan leest u op MO.be.

wo 10/12
© Kristof Clerix
Hutchison Whampoa, het Hongkongse conglomeraat achter bekende winkelketens zoals Kruidvat en ICI Paris Xl, sloot in 2007 een confidentiële belastingdeal met de Luxemburgse overheid. Daarin werd afgesproken dat de belastbare winstmarge op miljardenleningen binnen de groep beperkt blijft tot 1/64%. ICIJ kreeg het document in handen via een nieuw lek van Luxemburgse rulings.
wo 10/12
CC Canadian Pacific CC BY NC 2.0
De Canadese trein- en vliegtuigconstructeur Bombardier klopte in 2010 aan bij de Luxemburgse belastingoverheid om een voorafgaande beslissing te verkrijgen over een geplande herstructurering. De Bombardier-groep, die ook in Brugge een vestiging heeft, legde een complex stappenplan voor om de financiering van een aantal dochterbedrijven te wijzigen. In het opzet werden ook hybride leningen gebruikt, een fiscaal instrument dat de OESO wil bannen.
wo 10/12
© Reuters
Telecom Italia sloot in 2007 een confidentiële belastingafspraak af met de Luxemburgse belastingadministratie. Die gaf groen licht voor het fiscale luik van een investering van zowat 550 miljoen euro door het Luxemburgse dochterbedrijf Telecom Italia Finance SA in een Belgische beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal. De dividenduitkeringen werden in Luxemburg vrijgesteld van belasting. Dat blijkt uit het gelekte document, dat ICIJ kon inkijken.
di 09/12
Joe Penniston (CC BY 2.0)
Een nieuw datalek van Luxemburgse belastingakkoorden toont dat niet enkel het grote advieskantoor PricewaterhouseCoopers in de periode 2008-2011 internationale bedrijven hielp om via het Groothertogdom hun belastingbasis te reduceren. Ook negen andere belastingadviesbedrijven benaderden de Luxemburgse belastingadministratie in de periode 2003-2011 om rulings te verkrijgen voor hun vermogende klanten. Dit tweede lek legt de grote schaal van de Luxemburgse rulingpraktijken bloot.
zo 09/11
Nadat hij eerst de strijd tegen individuele belastingontwijking heeft geleid, focust Pascal Saint-Amans zich nu met zijn team op de grote bedrijven. Saint-Amans is directeur van het centrum voor belastingbeleid en -administratie bij de OESO, de club van rijke landen. Luxemburg is een van de staten – samen met Nederland – die door de OESO zijn bekritiseerd omwille van hun gebruik van obscure belastingafspraken.
za 08/11
© Kristof Clerix
Banque Degroof Luxembourg, een dochterbedrijf van de Belgische zakenbank Bank Degroof, sloot in 2009 een afspraak af met de Luxemburgse belastingadministratie. Die stemde ermee in dat de knowhow die de Bank Degroof-groep overdraagt aan zijn Luxemburgse dochter fiscaal mocht worden afgeschreven. Zo daalde het aanslagbiljet met miljoenen euro’s – en dat volstrekt legaal. ICIJ kon de confidentiële ruling inkijken. Welkom in de wondere wereld van Luxemburgse belastingafspraken.
 
za 08/11
© Shutterstock
Het Waalse bedrijf X had ambitieuze plannen voor een houtpelletsfabriek en een elektriciteitscentrale op basis van biomassa. Het project zou gerealiseerd worden in de haven van Luik, met dank aan een investering van Deutsche Bank en een belastingafspraak met de Luxemburgse overheid –die ICIJ kon inkijken. Het Groothertogdom stemde ermee in dat een Luxemburgs adviesbureau van X geen belasting hoefde te betalen op maar liefst negentig procent van zijn inkomsten. Het plaatje was echter te mooi om waar te zijn.
za 08/11
© Mar Cabra
De Britse onderzoeksjournalist Richard Brooks speelde een belangrijke rol achter de schermen van #LuxLeaks. Brooks, auteur van ‘The Great Tax Robbery’, schrijft voor het magazine Private Eye maar werkte vroeger als belastinginspecteur in de UK. Hij was het die tijdens de ICIJ-ontmoeting in juni bij Le Soir tientallen onderzoeksjournalisten de complexe schema’s van Luxemburgse belastingafspraken helder uitlegde.
vr 07/11
© Dassault
Groep Brussel Lambert (GBL), de holding rond de Waalse financier/miljardair Albert baron Frère, sloot in 2009 een confidentiële afspraak af met de Luxemburgse belastingadministratie. ICIJ kreeg het document onder ogen. Daarin gaat het over de Falcon 2000-privéjet van GBL, die in 2009 werd ondergebracht bij de Luxemburgse dochteronderneming GBL R. De deal? Op 95 procent van zijn inkomsten moest GLB R in het Groothertogdom geen belastingen betalen.
vr 07/11
Dankzij monnikenwerk van de journalisten van het ICIJ wordt bevestigd wat we eigenlijk al lang wisten: grote bedrijven ontspringen al te vaak de dans. Via complexe constructies en schimmige deals met de fiscus in belastingparadijzen als Luxemburg lopen overheden miljarden euro’s belastinginkomsten mis.
vr 07/11
© CC BY NC SA 2.0 / Hugues
Skol is het vierde meest verkochte bier ter wereld. De Skol-licentie voor het Afrikaanse continent is in handen van de Belgische holding Unibra. De royalty-inkomsten die Unibra via het Luxemburgse bedrijf Skol Development Africa binnenhaalt, worden in het Groothertogdom voor tachtig procent vrijgesteld van belastingen. ICIJ kon de confidentiële belastingafspraak inkijken.
vr 07/11
© Belga / Etienne Ansotte
Lhoist is de grootste kalkgroep ter wereld. De Waalse privémultinational boekte in 2013 een omzet van meer dan twee miljard euro. In 2009-2010 sloot de Lhoist-groep liefst vijf rulings af met de Luxemburgse belastingadministratie. ICIJ kon de confidentiële documenten inkijken.
vr 07/11
© Accent Jobs For People
Het Belgische uitzend-selectiekantoor Accent Jobs bracht in 2009 zijn bedrijfssoftware onder in een nieuw Luxemburgs bedrijf, dat vervolgens royalties inde op het gebruik van de software. Dankzij het voordelige Luxemburgse belastingregime moest op tachtig procent van die royalties géén belasting betaald worden. Dat blijkt uit een confidentiële Luxemburgse belastingafspraak die ICIJ kon inkijken.
do 06/11
Minister van Financiën Van Overtveldt verwees in een reactie op de #LuxLeaks naar de plannen van de regering om een doorkijktaks of “kaaimantaks” in te voeren. MO* legde zijn oor te luisteren bij drie fiscale experts met de vraag of dit volstaat.
do 06/11
© European Union 2014 - European Parliament
Het nieuws van het Luxemburgse belastingschandaal sloeg woensdagavond 5 november in als een bom. De verontwaardiging waarin België ontwaakte, blies de eerste nationale betoging tegen de besparingsmaatregelen van Michel I alvast (nog) meer leven in.  Hoe reageerde de Belgische politiek?
do 06/11
© CC BY NC ND 2.0 Voxphoto
Welgeteld 3062,29 euro. Dat is het bedrag dat ik aan de belastingen heb betaald voor het inkomstenjaar 2003. Het was mijn eerste jaar als journalist. Ik werkte halftijds in dienstverband bij MO*magazine en halftijds als freelancer voor De Morgen en andere media. 
do 06/11
Tientallen Belgische bedrijven zijn erin geslaagd om via Luxemburgse constructies hun belastingsbijdrage in België flink naar beneden te halen. Pluim-de-fiscus-in-vijf-stappen:
do 06/11
Jonathan Lurie (CC BY 2.0)
Constructies goedgekeurd door de Luxemburgse overheid kunnen in België leiden tot juridische geschillen. Dat blijkt uit de Belgacom Invest-case. De Belgische fiscus oordeelde dat die Luxemburgse dochter van Belgacom een ‘lege doos’ was die in werkelijkheid vanuit België werd bestuurd. De Bijzondere Belastinginspectie claimde 69 miljoen euro van Belgacom maar kreeg in juni 2014 ongelijk van de rechter. De fiscus is in beroep gegaan.
do 06/11
De scoop over de confidentiële afspraken die 343 bedrijven afsloten met de Luxemburgse belastingadministratie is het resultaat van zes maanden onderzoek door meer dan 80 journalisten uit 26 landen. Een exclusieve blik in de keuken van ICIJ: the making of Luxembourg Leaks.
do 06/11
© Belga
De steenrijke Belgische families Wittouck en Ullens de Schooten beheren hun kapitaal via de Artal-groep. Die heeft onder meer een belangrijke participatie in de bekende dieetspecialist Weight Watchers. De groep runt maar liefst elf bedrijven in het Groothertogdom en sloot er op anderhalf jaar tijd zes confidentiële belastingafspraken met de overheid. Dat blijkt uit gelekte rulings die ICIJ kon inkijken.
 
do 06/11
© Toerisme Leuven
De steenrijke Belgische adellijke familie de Spoelberch is een van de drie belangrijke familiale aandeelhouders van AB Inbev, de grootste brouwersgroep ter wereld. In 2008 en 2010 maakten een aantal Luxemburgse holdings rond de familie drie confidentiële afspraken met de belastingadministratie van het Groothertogdom. ICIJ kon de documenten inkijken. Een inleiding tot Luxemburgse belastingoptimalisatie – en dat volstrekt legaal.
wo 05/11
© Kristof Clerix
De vertrouwelijke belastingafspraken die ICIJ in het Luxembourg Leaks-project onthult, zijn mee voorbereid door het kantoor van PricewaterhouseCoopers in het Groothertogdom. ICIJ vroeg het bedrijf om een reactie.
wo 05/11
© Kristof Clerix
Waarom helpt Luxemburg bedrijven wereldwijd om miljoenen euro belastingen te besparen? ICIJ stuurde de vraag – en nog een hele reeks andere – naar Pierre Gramegna, de Luxemburgse minister van Financiën. ‘Bedrijven komen tot zulke resultaten door de belastingregimes van verschillende landen samen uit te spelen.’
wo 05/11
  Pepsi, IKEA, FedEx en 340 andere internationale bedrijven hebben confidentiële belastingafspraken afgesloten in Luxemburg, waardoor ze hun wereldwijde belastingbijdragen kunnen reduceren – hoewel sommige bedrijven amper aanwezig zijn in het kleine Groothertogdom. Dat blijkt uit gelekte documenten.
wo 05/11
© Tim Meko (Shutterstock)
  Belgische topbedrijven en de rijkste families van ons land kregen in Luxemburg groen licht voor verregaande belastingconstructies: complexe schema’s met postbusbedrijven en zijsprongetjes naar notoire belastingparadijzen zoals Gibraltar en de Britse Maagdeneilanden. De Luxemburgse overheid keurde die constructies in karrenvrachten goed, waardoor België en de rest van de wereld miljarden euro’s aan belastingen uit hun handen zagen glippen.