Moedersterfte bijna gehalveerd sinds 1990

Nieuws

Moedersterfte bijna gehalveerd sinds 1990

Moedersterfte bijna gehalveerd sinds 1990
Moedersterfte bijna gehalveerd sinds 1990

Josh Butler (IPS)

11 maart 2015

De wereldwijde moedersterfte daalt sneller dan ooit in de geschiedenis, staat in een nieuw rapport dat gisteren (dinsdag 10 maart) is gepresenteerd bij de Verenigde Naties (VN).

Het rapport Saving Lives, Protecting Futures claimt dat het initiatief Every Woman Every Child 2,4 miljoen levens heeft gered sinds de start in 2010. Moedersterfte is bijna gehalveerd sinds 1990 en vergeleken met dat jaar stierven er in 2013 6,4 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar minder. Elf miljoen vrouwen meer bevielen in een gezondheidsfaciliteit, 8,4 miljoen vrouwen en meisjes meer  gebruiken moderne anticonceptiemiddelen en de postnatale zorg voor vrouwen nam toe met 25 procent.

Meer dan twee derde van de door partnerlanden en instituten beloofde 60 miljard dollar voor Every Woman Every Child is gedistribueerd en gebruikt.

Bemoedigende vooruitgang

‘We moeten ervoor zorgen dat kinderen in een veilige omgeving geboren worden, waar ze de benodigde vaccins, voeding en zorg krijgen.’

Bij de presentatie van het rapport zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat de tekenen van vooruitgang bemoedigend zijn. ‘Onze taak is nu om dit vast te houden, erop verder te bouwen, de nog niet bereikte millenniumdoelen op het gebied van gezondheid te voltooien, een einde te maken aan de tragedie van vermijdbare doden en te investeren in de toekomst van vrouwen, kinderen en adolescenten.’

Volgens Ban kan en moet er veel meer gebeuren om vrouwen en kinderen toegang te bieden tot de zorg die ze nodig hebben. ‘We moeten ervoor zorgen dat kinderen in een veilige omgeving geboren worden, waar ze de benodigde vaccins, voeding en zorg krijgen. Er bestaat nog veel onnodig lijden.’

Agenda na 2015

Link

Lees ook: Opvolgers Millenniumdoelen: ‘onduidelijk, overladen, onmeetbaar’

Every Woman Every Child beschrijft zichzelf als een wereldwijde beweging die actie voor betere gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen in gang zet en intensiveert. Het initiatief begon in reactie op de VN-millenniumdoelen (MDG’s) vier en vijf, die betrekking hebben op moeder- en kindersterfte. Deze millenniumdoelen werden gezien als de doelen die ‘het verst achter liggen’.

Het rapport wijst erop dat het van groot belang is de zorg voor moeder en kind ‘hoog op de wereldwijde agenda na 2015’ te houden. Every Woman Every Child wil de wereldwijde moedersterfte terugbrengen tot 70 per 100.000 geboorten en de kindersterfte tot 12 per 1000 geboorten.