Nikon Press Photo Awards 2010: Olivier Papegnies, Haïti

Nieuws

Nikon Press Photo Awards 2010: Olivier Papegnies, Haïti

Nikon Press Photo Awards 2010: Olivier Papegnies, Haïti
Nikon Press Photo Awards 2010: Olivier Papegnies, Haïti

Maarten Lambrechts

02 mei 2011

Vandaag, 2 mei, werden in de Bozar in Brussel de Nikon Press Photo Awards 2010 uitgereikt, de enige officiële erkenning voor Belgische persfotografen. Brussels fotograaf Olivier Papegnies won de prijs voor beste persfoto van 2010, met een indrukwekkende fotoreeks die de aardbeving in Haïti in kaart bracht.

De jury bekroonde de fotoreeks uit Haïti van Brusselaar Olivier Papegnies en was vooral onder de indruk van de emoties die de reeks van Papegnies uitstraalde. Volgens de jury slaagde Olivier er in om met verschillende foto’s, telkens met een andere invalshoek en op een andere locatie in Haïti, een fotografische eenheid te creëren, die de harde realiteit en contrast tussen leven en dood perfect weergeeft. Deze verschillende foto’s brengen sterke emoties met zich mee die duidelijk maken hoe zwaar de impact van de aardbeving in Haïti is geweest, en nog steeds is.

Olivier Papegnies werd onafhankelijk persfotograaf in 1997. Na zijn studies Fotografie werkte hij drie jaar voor verschillende dagbladen, Reuters en Belga.

Als persfotograaf fotografeerde hij al in meer dan 40 landen. In 2001, als een voortzetting van een werk over Tibetanen in ballingschap, bracht hij het boek “Tibétains, de Lhassa à Dharamsala” uit.

Bekijk ook de foto’s van andere laureaten:

Young Promising Photographer Award: Katrijn Van Giel, Pakistan en Haïti
Katrijn Van Giel was zowel de laureaat voor de categorie ‘News’ als voor de categorie ‘Stories’, met foto’s uit Pakistan en Haïti.

Laureaat: Jan Locus, Egypte
Fotograaf Jan Locus behoorde tot de laureaten in de categorie ‘Stories’, met een reeks over Recycle City in Egypte.