Nobelprijswinnares Wangari Maathai overleden

Nieuws

Nobelprijswinnares Wangari Maathai overleden

Nobelprijswinnares Wangari Maathai overleden
Nobelprijswinnares Wangari Maathai overleden

Alma De Walsche

26 september 2011

De Keniaanse Nobelprijswinnares en milieubeschermster Wangari Maathai is gisteravond, 25 september, op 71 jarige leeftijd overleden. Ze leed al geruime tijd aan kanker en was in behandeling in een ziekenhuis in Nairobi, waar ze in aanwezigheid van haar familie afscheid nam van deze wereld.

Maathai kreeg in 2004 de Nobelprijs voor de Vrede en was hiermee de eerste Afrikaanse vrouw om die prijs in de wacht te slepen. Ze kreeg de erkenning voor haar bijdrage aan het milieu, onder meer voor de oprichting van de Green Belt Movement, een beweging die tevens opkwam voor het recht op inspraak en de rechten van de vrouw. Die beweging protesteerde tegen het kappen van bossen en plantte zelf zo’n 40 miljoen bomen.

De massale houtkap in Kenia in de jaren 80 en begin jaren ’90 werd gestimuleerd door het bewind van dictator Daniel arap Moi. Maathai belandde als activiste diverse keren in de gevangenis. Bij de historische presidentsverkiezingen van 2002 moest Moi na 24 jaar afstand doen van de macht. Maathai was van 2003 tot 2005 onderminister van Milieu.

In juni 2005 bracht MO* een essay over haar werk en haar inzet in de Green Belt Movement.