Klimaatmaatregelen kunnen nog impact hebben op frequentie en duur van ijsvrije periodes

Noordpool nog voor 2050 ijsvrij in de zomer

Bernd Hildebrandt / Pixabay

De Noordelijke IJszee zal nog voor 2050 ijsvrij zijn tijdens verschillende zomers. Of de klimaatmaatregelen effectief zijn, zal wel bepalen hoe frequent die ijsvrije periodes zijn en hoe lang ze zullen duren, zegt nieuw onderzoek.

Het onderzoeksteam werd samengesteld uit wetenschappers van 21 onderzoeksinstituten van over de hele wereld. De coördinatie was in handen van de Universiteit van Hamburg in Duitsland.

Het team analyseerde recente resultaten van veertig verschillende klimaatmodellen. Met behulp van deze modellen bekeken de onderzoekers de toekomst van het poolijs in een scenario met hoge toekomstige CO2-emissies en weinig klimaatbescherming.

IJsvrij, ook zonder maatregelen

Zoals verwacht verdween in deze simulatie het ijs snel tijdens de zomermaanden. Uit de nieuwe studie blijkt echter dat het zee-ijs snel kan verdwijnen, zelfs als de CO2-uitstoot snel aan banden wordt gelegd.

Uit de nieuwe studie blijkt dat het zee-ijs snel kan verdwijnen, zelfs als de CO2-uitstoot snel aan banden wordt gelegd

‘Als we de mondiale uitstoot snel en substantieel verminderen en zo de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius houden ten opzichte van het pre-industriële niveau, zal het Arctische zee-ijs desondanks waarschijnlijk af en toe verdwijnen tijdens de zomer’, zegt Dirk Notz van de Universiteit van Hamburg. ‘Ook blijkt dat dit nog voor 2050 al het geval zal zijn. Dit verraste ons echt’, zegt hij.

CO2-uitstoot

Momenteel is de Noordpool het hele jaar door bedekt met zee-ijs. Elke zomer neemt het ijs wat af, in de winter groeit het weer aan.

Door de opwarming van de aarde is het totale gebied van de Noordelijke IJszee dat bedekt is met zee-ijs de afgelopen decennia snel gekrompen. Dat heeft aanzienlijke gevolgen voor het ecosysteem en het klimaat van de Noordpool: het zee-ijs is een jacht- en leefgebied voor ijsberen en zeehonden en houdt de Noordpool koel door zonlicht te weerkaatsen.

Hoe vaak de Noordpool ijsvrij wordt, hangt volgens de studie grotendeels af van de toekomstige CO2-uitstoot. Als die snel wordt beperkt, zullen ijsvrije jaren maar af en toe plaatsvinden.

Met aanhoudende hoge emissies zal dat echter het geval zijn in de meeste jaren. De mens heeft dus nog steeds een impact en daarmee ook invloed op de evolutie van het zee-ijs, stellen de onderzoekers.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.