VN registreert vluchtelingen wereldwijd

Oeganda identificeert 1 miljoen vluchtelingen via biometrische data

EU Commission DG ECHO CC BY-NC-ND 2.0

 

De Oegandese overheid is deze maand begonnen met een grootschalige campagne om de meer dan een miljoen vluchtelingen op haar grondgebied te identificeren. Op die manier wil ze er zeker van zijn dat alle vluchtelingen de juiste hulp en bescherming krijgen.

Met de hulp van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr neemt Oeganda vingerafdrukken en scant het de iris van elke vluchteling.

18.000 per dag

De Unhcr beschikt over biometrische registratiesoftware. In 48 landen heeft ze daarmee al 4,4 miljoen vluchtelingen geregistreerd. Het is voor het eerst dat zoveel vluchtelingen in één campagne worden geregistreerd.

Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn in het laatste anderhalve jaar het land binnengekomen. Velen komen uit de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

Zes teams zullen samen 18.000 vluchtelingen per dag registreren. Tegen september moet de hele operatie afgerond zijn.

Oeganda is een van de landen met het hoogste aantal vluchtelingen ter wereld. Momenteel telt het land 1,4 miljoen vluchtelingen. Meer dan een miljoen vluchtelingen zijn in het laatste anderhalve jaar het land binnengekomen. Velen komen uit de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan.

Vluchtelingen krijgen grond van de Oegandese overheid en mogen werken of zelf een zaak opstarten.

‘We willen een betere dienstverlening voor alle vluchtelingen en hun gastgemeenschappen’, zegt Unhcr-vertegenwoordiger Bornwell Kantande. ‘Verificatie vormt daarvoor de basis.’

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift