Opnieuw choleradode in Malawi

Nieuws

Opnieuw choleradode in Malawi

Opnieuw choleradode in Malawi
Opnieuw choleradode in Malawi

IPS

27 juni 2018

In Malawi is opnieuw iemand gestorven aan de gevolgen van cholera. Het is al de tweede dode sinds het land vorige maand officieel choleravrij was verklaard.

public domain (CC0)

public domain (CC0)​

Het jongste slachtoffer is een vijftigjarige man die donderdag in kritieke toestand in het gezondheidscentrum van Khombedza arriveerde, melden de lokale media.

De dode viel in het district Salima. In hetzelfde district stierf op 8 juni ook al iemand aan cholera .

Sinds het begin van het regenseizoen eind vorig jaar raakten bijna duizend mensen in Malawi besmet met cholera. Minstens dertig mensen kwamen daarbij om. Maar vorige maand verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie Malawi officieel vrij van cholera.

Niet onder controle

Deze maand bleek dat de uitbraak toch nog niet onder controle is.

De lokale overheid in Salima had haar maatregelen al opgevoerd maar nu opnieuw iemand is gestorven vraagt ze meer hulp van de centrale overheid. Zo behandelt het gezondheidscentrum van Khombedza meer mensen dan het aankan en is daarom meer personeel nodig.

Wie met cholera besmet raakt, krijgt te kampen met ernstige diarree en uitdroging.

De ziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie, wordt overgebracht via besmet drinkwater, door rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of groente die in besmet water is gewassen. Ook contact met ontlasting of braaksel van een patiënt is besmettelijk.