Poolijs opnieuw op historisch dieptepunt

Ongewoon hoge luchttemperatuur en een warme oceaan hebben het zee-ijs op de Noordpool tot een historisch dieptepunt doen krimpen. Ook op Antarctica zijn records gesneuveld, zegt het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC).

  • mariusz kluzniak (CC BY-NC-ND 2.0) Julienne Stroeve (NSIDC): 'Een warme oceaan, een warme atmosfeer en een windpatroon werken allemaal samen tegen ijs in het noordpoolgebied.' mariusz kluzniak (CC BY-NC-ND 2.0)

Op de Noordpool strekte het zee-ijs zich in november uit over gemiddeld 9,08 miljoen vierkante kilometer. Dat is 1,95 miljoen kilometer minder dan het gemiddelde tussen 1981 en 2010.

De oppervlakte verminderde in het midden van de maand met zo’n 50.000 vierkante kilometer, vooral in de Barentszzee boven Noorwegen, Finland en Rusland. Zo’n vermindering in november is zo goed als nooit eerder voorgekomen in de satellietmetingen. Enkel in 2013 was er al eens een beperkte terugval met 14.000 vierkante kilometer.

November is daarmee al de zevende maand dit jaar met een historisch kleine oppervlakte aan ijs. NSIDC-wetenschappers wijten dat aan een combinatie van ongewoon warm oceaanwater, warme lucht en aanhoudende winden uit het zuiden, die het aangroeien van ijs bemoeilijken. De lucht- en watertemperaturen lagen in november respectievelijk 10 en 4 graden boven het normale gemiddelde.

‘Het lijkt op een driedubbele slag’, zegt Julienne Stroeve van NSIDC in het Noorse Spitsbergen. ‘Een warme oceaan, een warme atmosfeer en een windpatroon werken allemaal samen tegen ijs in het noordpoolgebied.’

Zuidpool

Ook aan de andere kant van de planeet krimpt het ijs snel. In november haalde het ijs een gemiddelde oppervlakte van 14,54 miljoen vierkante kilometer, maar liefst 1,81 miljoen vierkante kilometer onder het gemiddelde tussen 1980 en 2010.

Ook hier speelt warme lucht waarschijnlijk een belangrijke rol, in combinatie met snelle veranderingen in de windpatronen rond Antarctica. De lucht is er 2 tot 4 graden Celsius warmer dan normaal en de sterke winden deden het ijs sneller afbreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift